16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTâmplăria, element esenţial al casei

Tâmplăria, element esenţial al casei

În afară de zidărie, nimic nu e mai important, ca element de închidere a casei, decât tâmplăria. Fără uşi şi fără ferestre, o casă nu şi-ar merita numele. Se cuvine să-i acordăm tâmplăriei atenţia binemeritată.
 
Prima clasificare importantă este în funcţie de rostul tâmplăriei: de izolare (termică şi fonică) a casei de exterior sau de delimitare şi separare a diverselor spaţii interioare ale clădirii. Vorbim, în cel dintâi caz, de tâmplăria exterioară, subdivizată, după cum deja anticipaţi, în uşi de acces şi ferestre. În cel de-al doilea caz, ne referim la uşile aflate în interiorul casei.
A doua clasificare se poate face cu referire la materialul din care este confecţionată tâmplăria. În prezent, materialele cele mai răspândite sunt PVC-ul, lemnul şi metalul (aluminiu sau oţel). Vom analiza tâmplăria sub acest aspect, al materialului din care este confecţionată.
Tâmplăria exterioară se poate fabrica din oricare dintre aceste materiale; îndeosebi tâmplăria ferestrelor are o mare versatilitate în această privinţă. Din punctul de vedere al vânzărilor, s-ar părea că tâmplăria din PVC este pe primul loc, urmată de cea din aluminiu şi cea din lemn. Ceva mai rară este tâmplăria din oţel; costurile ei sunt nejustificat de mari în raport cu avantajele pe care le asigură. Prin urmare, e  întâlnită des în cazul construcţiilor industriale, dar foarte rar utilizată pentru cele „casnice“.
Tâmplăria din lemn este tradiţională şi, de departe, cea mai frumoasă dintre toate. Lemnul folosit este fie masiv, fie stratificat. Cel de-al doilea poate fi compus din trei sau mai multe „felii“ de lemn de diverse esenţe. De cele mai multe ori e vorba despre răşinoase, în combinaţie cu esenţe tropicale. În oricare dintre cazuri, el trebuie tratat cum se cuvine, cu substanţe (lacuri, vopsele, tratamente anticarii şi antimucegai) anume concepute pentru a-i creşte durabilitatea. Specialiştii susţin că în interiorul clădirilor închise cu tâmplărie din lemn nu se formează condens, dispărând „obligativitatea“ de a aerisi periodic încăperile, numai pentru a evacua vaporii de apă. Explicaţia? Se pare că, în pofida tuturor substanţelor cu care este „îmbăiat“, lemnul continuă să fie „viu“, deci permite un oarecare schimb între interior şi exterior.
Avantajele tâmplăriei din lemn:
• Estetică inegalabilă, „căldură“ şi „ştaif“ neîndoielnic. Se poate armoniza cu orice stil arhitectonic;
• Durabilitate mare (50 de ani);
• Dacă ramele sunt suficient de groase (70 mm), bariera termică este totală;
• Izolarea fonică este, de asemenea, excelentă;
• Lemnul stratificat nu se deformează în timp;
• Lemnul stratificat poate alcătui structuri complexe, fără a fi necesară folosirea unor inserţii metalice suplimentare pentru ramforsare;
• Poate fi finisat în sute de culori (cel puţin 200), atât natur, cât şi de tip vopsea;
• Este cel mai ecologic material cu putinţă, mai ales dacă este finisat cu vopsele pe bază de apă.
Tâmplăria din PVC este foarte răspândită în prezent datorită costului ei, relativ redus, şi al uşurinţei cu care este pusă în operă. Piaţa abundă de furnizori şi firme de montaj, care oferă diverse mărci de tâmplărie PVC, la calităţi şi preţuri diferite. Dacă optaţi pentru o astfel de soluţie, trebuie să ţineţi seama de câteva elemente. În primul rând, pentru a asigura o izolare corespunzătoare, această tâmplărie trebuie să aibă cel puţin trei camere de izolare; chiar dacă vi se pare că faceţi o mare „afacere“, nu optaţi pentru o tâmplărie cu două camere! Ar mai trebui să ştiţi, de asemenea, cât timp este garantată această tâmplărie. N-ar trebui să vă mulţumiţi cu mai puţin de 25 de ani, pentru PVC-ul alb, şi 10, pentru cel colorat. Mai întrebaţi şi de armătura folosită la rigidizare! Nu e în regulă dacă nu-i din oţel zincat cu o grosime minimă de 1,5 mm şi o lăţime de 30 mm!
Atuurile tâmplăriei din PVC:
• Bună izolare termică (cu 30% mai bună decât în cazul tâmplăriei clasice din lemn);
• Izolare fonică reuşită (cu 40% mai bună decât cea simplă, din lemn);
• Durabilitate mulţumitoare (în jur de 25 de ani, în funcţie de calitatea acesteia);
• Nu necesită revopsiri;
• Suprafeţele sunt netede, nu reţin murdăria;
• Se pune uşor pe poziţie;
• Se găseşte cu uşurinţă pe piaţă, la diverse calităţi şi preţuri.
Tâmplăria din aluminiu, deşi e mai scumpă decât cea din PVC, merită cu prisosinţă banii, mai ales dacă e vorba despre o lucrare făcută să reziste mulţi ani. Trebuie să ştiţi că nu vă va „trăda“ mai înainte de patru decenii, indiferent de umiditatea mediului, de salinitatea lui sau de cantitatea de radiaţii UV la care este supusă! În tot acest timp, e de aşteptat ca singurele lucrări de întreţinere să fie cele de curăţare a profilelor cu apă şi detergent. Vopseaua, de cele mai multe ori depusă electrostatic, este garantată pentru toată această perioadă! Un alt argument în favoarea acestei opţiuni este izolarea fonică excelentă, de până la 38 dB. Nu mai puţin important este faptul că aluminiul nu generează reacţii alergice, aşa cum se întâmplă cu PVC-ul în cazul persoanelor predispuse. Din acest motiv, unii medici recomandă celor „vizaţi“ înlocuirea tâmplăriei din „plastic“ cu tâmplărie din aluminiu.
Calităţile tâmplăriei din aluminiu:
• Aluminiul are o rezistenţă în timp impresionantă: de 23 de ori mai mare decât a PVC-ului şi de 43 de ori mai mare decât a lemnului;
• Nu-şi schimbă caracteristicile mecanice în funcţie de diferenţele mari de temperatură. Chestiunea este valabilă pentru un interval de temperaturi cuprins între -200˚C şi +200˚C!
• Aluminiul are o greutate proprie redusă, deci tâmplăria nu solicită prea mult feroneria;
• Nu are nevoie de îngrijiri speciale, pentru că nu îngălbeneşte, nu rugineşte, este rezistent la agenţii fizici şi chimici;
• Poate fi vopsit electrostatic, procedeu care asigură o mare rezistenţă în timp a peliculei protectoare şi decorative;
• Unele profiluri sunt tratate antistatic, deci împiedică depunerea prafului;
• Îmbinarea la colţuri nu este afectată de dilatări şi contractări, deoarece sudura este termică.

Dan MAZILU
Material preluat din revista Casa Mea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII