10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPlăcinta bogatului

Plăcinta bogatului

Ingrediente:
Aluat: 200 ml lapte, 75 g margarină, 25 g drojdie proaspătă sau 1 plic drojdie uscată, 3 linguri fulgi de cartofi, 375 g făină, 1 linguriţă rozmarin măcinat, 10 g sare.
Umplutura: 4 cartofi, 50 g margarină, 300 g varză murată, 50 ml ulei, 300 g kaizer, 200 g cârnaţi afumaţi, 200 g smântână, 2 ouă, sare, piper
Mod de preparare:
Făina, fulgii de cartofi, rozmarinul, sarea şi margarina se pun într-un vas. În laptele călduţ dizolvăm drojdia şi o adăugăm. Se amestecă bine cu mixerul, la viteză mică la început, apoi la viteză mare, până obţinem un aluat elastic şi uniform.
Punem o folie de aluminiu într-o formă rotundă şi o ungem cu un pic de margarină. Aluatul îl întindem în aşa fel încât după ce îl punem în formă să depăşească marginile. Putem lua din aluat o parte pentru ornat.
Pentru umplutură procedăm în felul următor:
Cartofii se curăţă, se taie bucăţi şi se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, îi zdrobim, punem 50 g margarină, 2 ouă întregi, piper măcinat, eventual puţină sare. Lăsăm deoparte în timp ce călim varza în 50 ml de ulei. Kaizerul îl tăiem cubuleţe sau fâşii mai lungi, iar cârnaţii îi feliem.
Aluatul îl aşezăm în forma unsă şi îl punem peste un rând de piure de cartofi. Peste cartofi, punem varza călită, apoi cârnaţii şi kaizerul. Iar punem un rând de cartofi, varză etc. Ultimul strat va fi de kaizer.
Aluatul se trage până spre mijlocul formei, în aşa fel încât să rămână în mijloc o deschizătură. Se dă forma cu plăcinta astfel pregătită la cuptorul pe care l-am încălzit înainte cu aproximativ 30 de minute şi apoi se scoate, iar în deschizătura lăsată turnăm smântână. Se dă înapoi la cuptor pentru încă 15 minute la foc mic şi se scutură tava de câteva ori să intre smântâna bine în deschizătură.
Menţiuni: Se serveşte fierbinte cu smântână, cine doreşte.
Timp de preparea: O oră şi jumătate
Dificultate: Medie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS