10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Pasărea colibri, mai rapidă decât un avion de vânătoare

Pasărea colibri zboară mai repede decât o navă spaţială sau un avion de luptă. Cercetătorii au descoperit că pasărea colibri, care nu măsoară decât 10 cm, este cea mai rapidă din lume în raport cu mărimea sa.
Cercetătorii de la Universitatea din California au stabilit că pasărea colibri Anna poate atinge viteza de 90 km/h. Ea se deplasează în fiecare secundă pe o distanţă echivalentă cu 383 de lungimi de corp, mai repede decât un avion cu reacţie, care parcurge în zbor 150 de lungimi de corp pe secundă, şi decât o navă spaţială, care reintră în atmosfera terestră cu viteza de 207 lungimi de corp pe secundă.
Christopher Clark, de la Universitatea din California, a declarat: „În timpul picajelor, masculii de pasăre colibri Anne au atins viteze care au depăşit performanţele înregistrate în trecut ale vertebratelor angajate în manevre aeriene voluntare. După ce au iniţiat primul stadiu al picajului prin mişcarea aripilor, aceştia şi le-au lipit de trup, punct în care au atins o viteză maximă egală cu 383 de lungimi de corp pe secundă. Aceasta este cea mai mare viteză în lungimi de corp atinsă vreodată de o vertebrată“.
Picajul păsării colibri este de două ori mai rapid decât cel al şoimului pelerin, care zboară cu viteza maximă echivalentă a 200 de lungimi de corp pe secundă.
Christopher Clark a efectuat măsurătorile, folosind un aparat foto capabil să înregistreze 500 de cadre pe secundă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU