5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Un desert rafinat

Trandafirii nu sunt doar flori frumoase ce ne încântă privirea, ci pot constitui un ingredient special, care conferă un gust delicios şi exo-tic mâncărurilor.

Aroma de trandafiri este distinctă, iar petalele au un gust pe măsura frumuseţii lor, ele putând fi ingrediente de bază pentru sandvişuri, supe, sosuri, garnituri, îngheţată, ceai şi chiar vin. Cu toate acestea, trandafirii rămân faimoşi în lumea gastronomiei pentru delicioasa dulceaţă care se prepară din petalele acestor flori.

Ingredientele necesare

Pentru o porţie de dulceaţă de trandafiri aveţi nevoie de 200 de grame de petale roz sau roşii de trandafiri comestibili, două ceşti de zahăr, patru căni şi jumătate de apă şi zeama de la două lămâi. Nu este nevoie să folosiţi o singură culoare de trandafiri. Puteţi combina două sau mai multe, dar e bine să ţineţi cont de faptul că nuanţa petalelor influenţează culoarea dulceţii. Există anumite varietăţi de trandafiri care sunt mai aromate şi mai gustoase decât altele, iar pentru prepararea dulceţii este recomandat să folosiţi petale roşii sau roz.

Pregătirea petalelor

După ce le-aţi adunat din grădină, spălaţi petalele şi tăiaţi-le partea albă. Înainte de a le mânca sau folosi la gătit, trebuie să le spălaţi foarte bine pentru a elimina substanţele chimice cu care se poate să fi fost stropite florile. Un pas intermediar şi opţional în prepararea dulceţii de trandafir ar fi să ţineţi petalele în apă timp de trei zile. Puneţi-le apoi într-un castron şi presăraţi o parte din zahăr deasupra lor, având grijă ca acestea să fie acoperite uniform. Amestecaţi petalele cu zahărul, folosind mâinile şi acoperiţi castronul cu folie de plastic. Lăsaţi compoziţia să se „odihnească“ pe timpul nopţii într-un loc răcoros, nici prea uscat, dar nici foarte umed, de exemplu în frigider.

Procesul de preparare a dulceţii
 
Cât timp compoziţia stă la rece, amestecaţi într-o cratiţă restul de zahăr, apa şi zeama de lămâie, la foc încet, până ce se omogenizează. În unele reţete se menţionează că în această compoziţie trebuie puşi şi sâmburii de lămâie, care vor ajuta dulceaţa să se îngroaşe, în alte reţete, din contră, se recomandă eliminarea sâmburilor.
Încorporaţi petalele în această compoziţie şi lăsaţi-le să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute, până se îngroaşă.
Dacă aveţi un termometru special pentru dulceaţă, aşteptaţi ca amestecul să ajungă la 105 grade Celsius. Dacă nu aveţi un astfel de instrument, puteţi verifica dacă dulceaţa este gata, punând o linguriţă din ea pe o farfurie rece. Dacă îşi menţine forma, înseamnă că procesul de preparare s-a încheiat. Dacă, în timpul fierberii, aţi lăsat sâmburii de lămâie, acum ei trebuie scoşi.
Turnaţi dulceaţa într-un borcan de sticlă încălzit în prealabil, apoi sigilaţi recipientul. Dacă nu intenţionaţi să serviţi dulceaţa imediat, folosiţi trucuri de conservare obişnuite pentru a vă asigura că produsul nu se strică. Păstraţi borcanul într-un loc răcoros.

Petalele se culeg dimineaţa

Cel mai bun moment pentru culegerea florilor de trandafiri este dimineaţa, după ce roua s-a uscat, dar înainte de sosirea razelor puternice ale soarelui. Prindeţi întreaga floare, ţinând vârfurile petalelor cu degetele, şi trageţi încet. Pentru a economisi timp, tăiaţi partea albă a petalelor chiar în momentul în care le culegeţi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU