8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIzmir, punte între tradiţie şi modernism

Izmir, punte între tradiţie şi modernism

Când faci referire la cultura turcă, te duci cu gândul la tradiţii prinse în trecut, dar oraşul Izmir a depăşit de mult aceste graniţe.

Capitală de provincie, cu aproximativ trei milioane de locuitori, Smirna (Izmir în turcă) este a treia localitate ca mărime în Turcia, după Istanbul şi Ankara. Supranumit şi „Perla Egeei“, Izmirul este văzut ca unul dintre cele mai liberale oraşe în ceea ce priveşte stilul de viaţă, dinamismul, ideologia şi valorile locuitorilor săi.
Izmirul actual este aşezat pe vatra vechii cetăţi greceşti Smirna. După numeroase dispute între Turcia şi Grecia, el a intrat sub autoritate turcească în 1922. Astăzi, Izmir este o aşezare modernă, cu reţele stradale noi, autostrăzi şi un aeroport. Situat într-un golf minunat şi înconjurat de dealuri, oraşul a suferit transformări în ultimii ani, devenind  o metropolă modernă, cu o structură urbanistică bine pusă la punct şi cu noi zone rezidenţiale.

Ce vizităm?

Dacă aţi ajuns aici, e bine de ştiut ce aţi putea vizita. În centrul oraşului, pe partea de vest a gării feroviare (Basmane Gari), veţi vedea Parcul Kultur cu Luna Park, cu o grădină zoologică, un mic lac şi pavilioane unde în fiecare an, din a doua jumătate a lunii august şi până în septembrie are loc Târgul Internaţional din Izmir, care, probabil, este cel mai mare târg din zona mediteraneeană a Europei.
Însă şi pasionaţii de istorie pot găsi aici o încântare în Muzeul Arheologic, care a fost inaugurat în 1983 şi care conţine artefacte găsite în Efes, Belevi, Myrina şi Eritre. Lângă acesta se află o clădire veche, Muzeul Etnografic, care deţine colecţii interesante de artă şi meşteşugăreşti: ceramică, unelte din cupru, broderii, costume tradiţionale, covoare, arme şi armuri. Pentru cei care adoră cumpărăturile, bazarul plin de lume este locul ideal.
Alt loc interesant este Complexul Expoziţional, care se întinde pe o suprafaţă de 421.000 mp şi a găzduit diverse târguri naţionale şi internaţionale. În plus, contribuie la viaţa socială şi culturală a oraşului Izmir, datorită teatrului în aer liber, Muzeului Picturii şi Sculpturii, centrelor de artă, parcului de distracţii, grădinii zoologice.

Festivaluri de muzică

Începând din 1987, se organizează anual Festivalul Internaţional Izmir, care are loc între jumătatea lunii iunie şi jumătatea lui iulie.
Pe durata festivalului, aici au loc recitaluri susţinute de mari artişti internaţionali, orchestre, companii de dans, trupe de rock sau de jazz. Ray Charles, Paco de Lucia, Joan Baez, Martha Graham Dance Company, Tanita Tikaram, Jethro Tull, Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg, Chris De Burgh, Sting, Orchestra Filarmonică de Stat din Moscova, Chick Corea, New York City Ballet, Nigel Kennedy, Bryan Adams, James Brown, Elton John, Mihail Barisnikov, Jose Carreras sunt doar câteva dintre numele celebre care au participat la festival. Alt eveniment cultural organizat anual la Izmir este Festivalul European de Jazz, iniţiat în 1994 de IKSEV (Fundaţia pentru Cultură, Arte şi Educaţie din Izmir).

Bucătăria tradiţională turcă te cucereşte

Preparatele culinare specifice zonei Izmir îşi au originea în istoria multiculturală a regiunii, cu influenţe egeene, mediteraneene şi anatoliene. Iată câteva dintre cele mai cunoscute mâncăruri: supă tarhana, chiftele, keskek, zerde, mucver.
Clima este caracterizată de temperaturi blânde. Izmirul are veri lungi şi călduroase, ierni blânde şi ploioase. Media anuală de precipitaţii este de 706 mm, dintre care 77% cad din noiembrie până în martie. Temperaturile medii variază iarna între 12 şi 14°C (deşi rar, la Izmir s-a întâmplat să ningă în ianuarie şi februarie), iar vara (între iunie şi septembrie) depăşesc 28°C.

Transport şi cazare

În cazul în care doriţi să călătoriţi cu avionul, un zbor către Izmir porneşte de la 300 de euro.
În ceea ce priveşte cazarea, puteţi alege să locuiţi în perioada sejurului în pensiunile din Izmir, unde majoritatea (dar nu toate) oferă un număr de servicii cum sunt: spălătorie, telefon, conexiune la internet, dulapuri cu lacăt pentru lucrurile dumneavoastră şi mic dejun. Unele pot oferi mai multe decât altele. Pentru o noapte, preţurile încep de la 20 de euro pentru o persoană. De obicei, micul dejun nu este inclus în preţ, dar de cele mai multe ori se oferă la un preţ rezonabil şi este la îndemână în majoritatea pensiunilor. Unele dintre acestea pun la dispoziţie bucătărie utilată cu vasele şi ustensilele de care aveţi nevoie. Alte pensiuni vor fi mai mult decât bucuroase să vă îndrume către cele mai apropiate şi mai ieftine baruri şi localuri în care se poate lua masa. Dacă doriţi să staţi la un hotel de două stele, veţi plăti 16 euro, la unul de trei stele – 18 euro, iar la cele de patru stele – 30 de euro.

Pachete turistice

Există şi opţiunea de a cumpăra un pachet turistic, care să vă asigure toate facilităţile – pentru aceasta puteţi apela la o agenţie de turism. Euro Maxi Tour oferă un sejur de 7 nopţi/8 zile pentru o persoană, cu servicii de masă, iar transportul la cerere, la preţul de 265 de euro.

Circuite

Dacă sunteţi o persoană activă şi doriţi să vizitaţi cât mai multe zone, atunci trebuie să luaţi în calcul opţiunea unui circuit. Giulia Tour oferă un circuit de 12 zile cu autocarul pentru o persoană, cu cazare la un hotel de două stele, toate acestea la un preţ ce porneşte de la 625 de euro. Circuitul oferit de această agenţie este următorul: Bucureşti – Canakkale – Troia – Bergama – Izmir – Kusadasi – Pamukkale – Konya – Gorene – Iznik – Istanbul.
De asemenea, cei de la Atu Travel au pregătit circuitul  Bucureşti – Canakkale – Izmir – Kusadasi – Pamukkale – Marmaris – Antalya – Konya – Nevsehir – Ankara – Bursa – Istanbul, pentru 550 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS