13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMosuo, regatul femeilor şi paradisul bărbaţilor

Mosuo, regatul femeilor şi paradisul bărbaţilor

Muncă puţină, câte o femeie în fiecare seară, relaţii pasagere… Bărbaţii pot răsufla uşuraţi. Există un loc pe planetă unde şi cele mai îndrăzneţe vise ale lor pot deveni realitate.

În îndepărtata Chină există un loc unde atât femeile, cât şi bărbaţii pot spune cu mâna pe inimă că e Raiul pe Pământ. Bărbaţi care nu trebuie să muncească prea mult, sunt liberi să petreacă fiecare noapte în patul altei femei şi nu sunt obligaţi să stea toată viaţa legaţi de nevastă. Pentru societatea noastră, o astfel de situaţie ar părea neobişnuită, pentru bărbaţi – aproape un Paradis. Însă, pentru tribul Mosuo din China, aceasta este, pur şi simplu, realitate. Aici, femeile au preluat puterea şi, deşi misoginii ar putea strâmba din nas, bărbaţii de aici au o viaţă mult mai uşoară. În cultura Mosuo, femeile controlează totul: pământul, proprietăţile. Femeile de aici au ales să nu se mărite – având, în
schimb, grijă de gospodăria maternă, ce cuprinde deseori mai multe generaţii.
 
Viaţa în matriarhat

Jurnalistul argentinian Ricardo Coler a petrecut peste două luni în sânul tribului. Într-un interviu acordat publicaţiei germane Spiegel On line, ziaristul a vorbit despre această experienţă unică şi originală, care i-a marcat viaţa. „Bărbaţii trăiesc mai bine acolo unde femeile au puterea de decizie. Pur şi simplu, nu sunt responsabili pentru nimic, muncesc mult mai puţin şi stau toată ziua cu prietenii. În fiecare noapte, poţi să te duci cu altă femeie. În plus, poţi să trăieşti pentru totdeauna acasă la mama. Femeia îşi serveşte bărbatul, şi asta într-o societate în care ea decide şi tot ea este cea care câştigă bani“, a povestit jurnalistul. Regiunea, denumită de unii „Regatul femeilor“, se află în sudul Chinei, în jurul Lacului Lug. Cei peste 30.000 de membri ai tribului Mosuo locuiesc în provinciile Yunnan şi Sichuan.
Deşi cea mai înaltă autoritate locală, primarul, este de sex masculin, acesta nu este luat în seamă de nimeni şi nu se bucură de nici un privilegiu. Cu toate acestea, şi bărbaţii au un cuvânt de spus, mai ales atunci când este vorba de achiziţionarea unei case sau de vânzarea unui animal din ogradă. „Bărbaţii sunt responsabili pentru astfel de decizii şi pentru munca fizică dificilă“, spune Coler.

Iubire în formă pură

În cultura Mosuo, relaţiile nu sunt deloc complicate, iar de formalităţi nici nu se mai pune problema. Aici, iubirea este „pură“, fiindcă nu există nici un fel de bariere, sociale sau economice. Poveştile de iubire sunt cunoscute sub numele de „căsătorii plimbăreţe“. Bărbatului i se îngăduie să îşi viziteze aleasa noaptea, dar trebuie să se întoarcă în zori acasă, la mama lui. Iar dacă în cuplu apar indiferenţa şi delăsarea, cei doi pur şi simplu încetează să se mai vadă.  Femeile îşi schimbă partenerii regulat, de multe ori întâmplându-se ca odraslele să nu ştie cine este tatăl lor natural. „Viaţa sexuală din Mosuo este foarte animată, foarte activă, partenerii se schimbă frecvent. Însă, cele care decid cu cine să îşi petreacă noaptea sunt femeile. Ele locuiesc în nişte căsuţe, iar la uşi au atârnat câte un cârlig. Toţi bărbaţii din trib poartă pălării, iar atunci când unul dintre ei este în vizită la o femeie îşi atârnă pălăria în cârlig. Aşa ştie toată lumea că femeia respectivă este ocupată şi nimeni nu îndrăzneşte să o deranjeze. În cazul în care o femeie se îndrăgosteşte, ea îl va primi doar pe acel bărbat, iar acesta va merge peste noapte doar la ea“, povesteşte argentinianul.

Turism distructiv
Membrii Mosuo sunt extrem de îngrijoraţi de pericolul reprezentat de fluxul de turişti atraşi de legendele despre trib. Recent, în zonă a apărut un cartier roşu, unde o serie de fete se prostituează pentru turiştii care vin în căutarea dragostei depline promovate de cultura Mosuo. Ei spun însă că fetele nu fac parte din Mosuo, ci sunt aduse din alte părţi ale Chinei doar pentru a strica reputaţia tribului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII