6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRomânii vor vacanţe cu bugete mici

Românii vor vacanţe cu bugete mici

În perioadă de criză, românii sunt mai atenţi la preţurile pachetelor turistice faţă de anii anteriori. Agenţiile oferă reduceri celor care fac rezervări din timp. În acest an, Malta a înregistrat cel mai mare grad de ocupare în extrasezon.  
Criza a influenţat în mică măsură preferinţele românilor în ceea ce priveşte alegerea destinaţiilor de vacanţă, dar aceştia sunt mai selectivi şi atenţi la preţuri şi îşi rezervă concediul din timp, beneficiind de reduceri considerabile.
„Începând cu acest sezon, nu se vor mai vinde pachetele de lux, iar turiştii îşi vor limita bugetul de vacanţă, dar tot nu vor renunţa la petrecerea concediului, mai ales pe timp de vară. De ce să dai 250 de euro pe cazare la un hotel de pe litoralul românesc, când poţi merge într-o ţară străină, poate chiar exotică, cheltuind aceeaşi sumă?“, a explicat Florin Sfârlea, directorul adjunct al agenţiei Malta Travel.
Acesta este de părere că românii recurg la metode ce trebuia de mult aplicate, pentru a economisi bani şi a petrece o vacanţă de vis în acelaşi timp. Rezervările făcute cu cel puţin o lună înainte aduc reduceri de până la 10% la pachetul turistic, indiferent de perioada sau de regimul de cazare. Altă metodă la care recurg turiştii pentru a economisi bani este aceea de a-şi petrece concediul în extrasezon, mai ales dacă destinaţia aleasă este o insulă exotică, unde vremea este aproape tot timpul bună pentru plajă. Aceste metode puteau fi aplicate şi în anii anteriori, dar românii nu au părut interesaţi de aceste avantaje pe care le oferă agenţiile de turism, preferând să achiziţioneze pachetele turistice pe ultima sută de metri.
„Nu am mai avut un grad aşa mare de ocupare atât de devreme. Au mai fost şi acum turişti care au venit pe ultima sută de metri, dar nu atât de mulţi ca în anii trecuţi. Acum sunt mult mai planificaţi. Reducerea o dăm pentru early-booking: 10% pentru rezervări cu o lună înainte. În luna mai, Malta a înregistrat un grad de ocupare mult mai mare decât în anii anteriori. Avioanele sunt pline. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în sezonul de vârf“, a precizat directorul agenţiei.

Criza economică nu va afecta turismul

În ceea ce priveşte efectele crizei economice asupra turismului şi a agenţiilor de profil din România, Florin Sfârlea este de părere că agenţiile nu vor fi atât de mult afectate de criză precum se preconizează şi se speculează în presă şi, în nici un caz, nu vor fi afectate aşa cum sunt agenţiile din străinătate.
„Aşa-zisa criză se face simţită în alte sectoare, precum cel al imobiliarelor sau al vânzărilor de autoturisme, care implică mulţi bani. Oricât ar fi de greu din punct de vedere financiar pentru turistul român care era obişnuit să plece în vacanţă, acesta nu va renunţa şi va dori să şi-o petreacă fie la un preţ mai mic, fie mai puţine zile cu acelaşi buget. O scădere vizibilă la vânzări ar putea să se observe în perioadele mai puţin solicitate de obicei, iarna, de Revelion sau de Paşte“, a adăugat Sfârlea.
Ca în fiecare an, în domeniul turismului se lansează noi tendinţe, iar anul acesta pentru Malta a crescut interesul turiştilor pentru regimul all-inclusive. Dacă, anul trecut, românii preferau cazarea în regim de demipensiune, în acest sezon tot mai mulţi sunt interesaţi de sistemul all-inclusive, tocmai pentru a scăpa de grija găsirii unui local sau a unui restaurant de bună calitate şi pentru a economisi bani.
Reprezentanţii agenţiei Malta Travel sunt de părere că în Malta tot mai mulţi hotelieri au abordat acest sistem pentru că este foarte solicitat de turişti. Aceştia, până anul trecut, considerau că respectivul sistem ţine turiştii departe de obiectivele turistice, fiind legaţi de serviciile oferite de hoteluri.
„În acest sezon, tot mai mulţi turişti revin în Malta pentru a se relaxa sau a petrece cu prietenii şi solicită acest sistem pentru a fi lipsiţi de griji şi a-şi asigura tot confortul“, a precizat directorul agenţiei.
 
La poarta Orientului, în numai trei ore cu avionul
 
Fostă colonie britanică, Malta primeşte anual circa 1,4 milioane de turişti, având o populaţie de numai 400.000 de locuitori. Situat în centrul Mării Mediterane, arhipelagul maltez oferă turiştilor atât frumuseţi naturale, cât şi o istorie ce datează de aproape 7.000 de ani.
Malta este un arhipelag alcătuit din şase insule: Malta, care este cea mai mare ca suprafaţă, Gozo, Comino, Cominotto, Filfla şi St. Pavel, ultimele trei fiind nelocuite.
Situată la circa 90 km sud de Sicilia, aproape de poarta Orientului, dar şi a Africii, insula se poate lăuda cu peisaje unice care încântă privirea şi celui mai pretenţios turist.
Denumirea insulei provine de la piatra aurie care înconjoară arhipelagul – Melita („insula de miere“). Construcţiile din piatră din capitala La Valleta datează din jurul anului 4000 î.Hr. şi au fost dedicate Zeiţei Mamă, templele de la Hagar Qim numărându-se printre cele mai bine conservate dintre cele peste 30 de temple megalitice descoperite în întregul arhipelag maltez. Pentru cavalerii ioaniţi, Malta era poarta spre creştinătatea vestică şi, pentru mai bine de 200 de ani, ei şi-au făcut simţită prezenţa pe insulă prin monumentele care astăzi sunt vizitate anual de mii de turişti.
Biserica Ordinului Cavalerilor Ioaniţi, Catedrala „Sf. Ioan“, ascunde comori nepreţuite în spatele faţadei sobre, cele opt capele dedicate diferitelor limbi ale Ordinului.
Medina, vechea capitală a insulei, este considerată, alături de Sighişoara, una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale locuite din Europa.
Odată ce ai ajuns aici, ai impresia că timpul a stat în loc şi tot ce înconjoară acest oraş a fost îngheţat şi conservat de-a lungul anilor. Străzile înguste, bisericile, palatele şi catedralele cu faţade în stil baroc îţi pot ocupa o zi întreagă pentru a le vizita.
Arhipelagul maltez este pentru orice fel de turist, fie că vrei să te relaxezi, să vizitezi şi să cunoşti istoria locului, fie că vrei să te distrezi cu prietenii în cluburile de noapte sau practicând sporturi nautice.
Gozo, situată la numai o jumătate de oră cu feribotul de Malta, este insula perfectă pentru a te refugia şi relaxa în linişte alături de familie.
Insula Comino, opusul insulei Gozo, este locul ideal pentru scufundători, pentru iubitorii sportului cu vela, scafandri şi surferi. Laguna albastră a insulei Comino, cu apa de culoare turcoaz şi plaja aurie, reprezintă cel mai atractiv punct turistic de pe insulă.
Pentru cei cărora nu le place să facă plajă, agenţiile de turism au pregătit o gamă largă de excursii opţionale.
Cu numai 120 de euro, poate fi vizitată insula Sicilia, se poate face turul insulei Gozo sau se poate ajunge în Laguna Albastră.
Malta Travel oferă pentru acest sezon pachete cu preţuri cuprinse între 350 şi 1.200 de euro, pentru cazare şi transport cu avionul, costurile variind în funcţie de perioadă şi sistemul de cazare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS