14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Naştere fără violenţă
de Frederick Leboyer
Editura Herald

„Saltul între lumi, la început de drum, când vulnerabili şi plini de forţa vieţii, trecem cu toţii prin cea mai teribilă încercare. Naşterea! Naşterea cu tot ceea ce înseamnă aceasta: bucurie, durere, teamă, încredere, îngrijorare, speranţă, toate amestecate într-un tumult de emoţii puternice, trăite atât de bebeluş, de mama şi tata, cât şi de asistenţă…“.
Dar naşterea începe mult înaintea travaliului. Este un complex de împrejurări care, deşi se desfăşoară după o succesiune de etape „obligatorii“, poate prezenta o multitudine de variaţii care constituie aşa-numita „matrice de încarnare“. Am putea cuantifica aceste microevenimente pentru a întrezări misiunea de viaţă.
Poate tocmai de aceea Frederik Leboyer, autorul eseului „Naştere fără violenţă“, este primul medic care a stabilit o manieră diferită de a acompania naşterea menită să evite orice posibil traumatism.
Desigur, Dr. Leboyer a înţeles importanţa respectării copilului care vine pe lume ca o persoană în adevăratul sens al cuvântului, importanţa respectării percepţiilor, a emoţiilor, a fricii, a sensibilităţii acestuia, importanţa respectului absolut al momentului.
Dacă saltul între lumi este însoţit de atenţie, respect şi iubire, atunci se urseşte un destin fericit: destinul omului liber şi încrezător în viaţă şi-n propriile forţe!
„Naştere fără violenţă“ este o prezentare plină de gingăşie, de poezie şi entuziasm a celui care a înţeles cu multă vreme în urmă că rolul medicului este cu mult mai amplu decât simplul act medical, cu atât mai mult cu cât este vorba nu de boală, ci de viaţă, de a lăsa să curgă viaţa!
Este o carte din care răzbat elanul pionierului şi abnegaţia unui spirit care, înţelegând profunzimile naşterii, s-a transformat mai întâi pe el însuşi pentru a transforma apoi şi actul obstetrical într-unul de conştiinţă şi iubire.
Am citit şi tradus cu pasiune această carte, al cărei mesaj îl trăiesc din interior, mai întâi prin conştientizarea propriei mele naşteri, apoi ca mamă, şi, nu în ultimul rând, în cabinet, când explorez alături de căutătorii-detectivi, clienţii mei, pentru a descifra scenariul de naştere şi a elibera blocajele asociate ascunse-n corp şi în subconştient“, a concluzionat Amalia Roşu Laurenţiu.
„«Naştere fără violenţă» este prima carte care exprimă ceea ce mamele au ştiut dintotdeauna: nou-născuţii sunt fiinţe umane complete, cu capacitatea de a experimenta o întreagă gamă de emoţii. Ea revoluţionează modul în care percepem procesul naşterii, îndemnându-ne să considerăm acest act din punct de vedere al copilului. «Naştere fără violenţă» este o operă de artă şi Frederick Leboyer este artistul din acest secol care va avea cea mai mare influenţă asupra sănătăţii şi modului de viaţă ale generaţiilor viitoare“, a spus Michael Odent, M.D., autorul cărţii Birth Reborn.
„Uimitor… «Naştere fără violenţă» ne oferă o experienţă puternică, deopotrivă vizuală şi verbală; proza ei poetică plină de imagini ne duce cu gândul la un vis frumos… Impactul cărţii este puternic, chemarea ei ne invită la reflecţie“, s-a scris în The Boston Globe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS