17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinInsulele Caraibe, un paradis gastronomic

Insulele Caraibe, un paradis gastronomic

Pentru că se apropie perioada concediilor, vă propunem o incursiune în istoria gastronomiei din îndepărtatele Insule Caraibe, pentru a şti la ce să vă aşteptaţi dacă ajungeţi pe acele meleaguri.

Gastronomia din Caraibe nu este prea cunoscută în lume şi nici nu este extrem de sofisticată, dar se caracterizează prin diversitate. Mâncarea din aceste insule reflectă caracteristicile popoarelor care au migrat către Indiile de Vest, dintre acestea cele mai influente fiind amerindienii, europenii, africanii şi asiaticii. Prin urmare, datorită „intruziunii“ fiecăruia dintre aceste popoare, gastronomia din Caraibe a căpătat o savoare aparte.

Începuturile gastronomiei din Caraibe

Primii locuitori ai acestor insule au fost indienii din triburile Arawak, Taino şi Carib. Din alimentaţia lor zilnică nu lipseau fructele de papaia, guavele, batatul şi yucca.
Indienii Arawak au fost primii care au folosit lemnul pentru a găti la foc mic nu doar peşte, ci şi carne de pui şi de porc, dând astfel startul tradiţiei „grătarului“ – un stil de gătit despre care istoricii spun că s-ar fi născut în Caraibe.
Pe de altă parte, cei din tribul Taino preparau carnea şi peştele tot la foc încet, dar în vase mari de ceramică, un stil de gătit ce se foloseşte şi în prezent în gastronomia din această zonă.
Indienii Carib au îmbunătăţit preparatele, adăugând ardei iute şi zeamă de lămâie mâncărurilor din carne şi peşte. Membrii acestui trib pregăteau un fel de tocană de ardei, un preparat extrem de versatil care nu avea o reţetă bine stabilită şi care încorpora de fiecare dată noi ingrediente.

Diversitatea influenţelor în gastronomie a zonei

Mai târziu, zona Caraibelor a devenit rută comercială şi făcea trecerea către Lumea Nouă. Englezii au adus aici plăcintele cu carne, un preparat obişnuit în prezent, iar spaniolii au adus cu ei paella, dar şi diverse tipuri de tocăniţe şi supe tradiţionale.
Sclavii africani trimişi de europeni în această regiune foloseau alimente tradiţionale africane, pe care le-au combinat în mod fericit cu ingredientele pe care le-au găsit în Insulele Caraibe.
Africanii au fost cei care le-au făcut băştinaşilor cunoştinţă cu bamele, cu fructele ackee şi mango, dar şi cu plăcintele cu peşte. Tot africanii au fost cei care au integrat în gastronomia din Caraibe gătitul pe cărbuni încinşi, o tradiţie ce a fost dusă mai departe, până în Jamaica. În prezent, locuitorii din această zonă adoptă o dietă ce constă, în principal, în ingrediente provenite din bucătăria tradiţională africană, cum ar fi yucca, bananele şi cartoful dulce.
După sfârşitul perioadei de sclavagism, indienii şi chinezii care au ajuns în Caraibe au furnizat nu doar forţă de muncă, ci şi noi stiluri de gătit, pe care locuitorii de aici le-au adoptat rapid. Indienii au adus preţiosul ingredient curry, care este şi în prezent extrem de folosit, iar chinezii au adus orezul şi muştarul.
Mulţi dintre pomii fructiferi au ajuns în Caraibe în timpul explorărilor făcute de spanioli. Astfel, locuitorii s-au putut bucura de roadele lămâilor, portocalilor, bananierilor, smochinilor, cocotierilor, trestiei de zahăr sau viţei de vie.  
Nici americanii nu s-au lăsat mai prejos, contribuind şi ei în mod esenţial la gastronomia din această zonă. Fasolea, porumbul, dovlecelul, roşiile, cartofii şi ardeii iuţi au devenit încet, dar sigur ingrediente de bază ale preparatelor din Insulele Caraibe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS