21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDoctorul în bucătărie

Doctorul în bucătărie

Mâncarea de regim este pentru mulţi pacienţi o condamnare în plus, care se adaugă la o stare de sănătate precară.

Pentru mulţi dintre noi, regimul alimentar prescris atunci când suntem bolnavi este o condamnare în plus, care afectează starea de sănătate precară şi nu este de ajutor nici pentru moral. De cele mai multe ori, meniul este sărăcios, insipid şi niciodată ispititor. O echipă de 40 de profesori de la Universitatea din Torino, în colaborare cu personalul de la patru şcoli de bucătari din regiunea italiană Piemonte, şi-au propus să combată prejudecata potrivit căreia un bolnav trebuie să mănânce întotdeauna numai alimente uşoare, că gustul este inamicul tratamentelor şi că renunţarea la mâncarea delicioasă este un sacrificiu ce trebuie făcut dacă vrem să fim sănătoşi. Cei 40 profesori de la Facultatea de Medicină au intrat în bucătărie şi au „dat peste cap dietele de spital“, creând peste 670 de reţete aromate, ispititoare şi, mai ales, destinate persoanelor afectate de peste 30 de tipuri de boli, de la cele ale aparatului digestiv şi până la cele ale glandei tiroide, pentru cardiaci sau pentru pacienţii cu maladii renale, metabolice sau cu alergii, pentru bolnavii cu probleme de vedere şi chiar pentru cei cu probleme psihice ori care au suferit recent o intervenţie chirurgicală.

Hrană pentru trup şi suflet

Prin aceste reţete inedite, medicii torinezi propun o nouă filosofie de viaţă, un alt punct de vedere, care vine nu doar în ajutorul pacienţilor, ci şi al doctorilor. Autorul proiectului este profesorul Alessandro Gaetini, specialist în chirurgie generală la Spitalul Molinette din Torino.
„După mulţi ani dedicaţi medicinei şi chirurgiei, m-am gândit să adun la un loc recomandările unor iluştri medici de familie şi nutriţionişti pentru a selecţiona pe baze ştiinţifice riguroase acele reţete care corespund exigenţelor unei terapii medicale“, a declarat Gaetini. Iniţiativa medicilor este de bun augur şi pentru moralul pacienţilor. „La fel ca şi medicamentele, dieta este indispensabilă pentru a obţine un rezultat clinic bun“, sunt de părere specialiştii. Spumă de ton, cremă de brânză, rulori de paste cu brânză ricotta, tiramisù, cremă de conopidă etc. sunt doar câteva dintre reţetele selectate de specialiştii italieni în inedita lor carte de bucate. Fiecare capitol din volum include o descriere a bolii realizată de un specialist, sfaturi alimentare şi meniurile ideale, de la patru aperitive, la patru feluri principale, tot atâtea secundare şi patru tipuri de desert.

Sfatul specialistului

„Apa este un element fundamental în dietă, însă cel mai important este să ştim să alegem apa ideală. De exemplu, o apă plină de săruri nu este recomandată copiilor“, crede unul dintre specialiştii care şi-a adus contribuţia la acest volum. Alt sfat preţios aflat în paginile cărţii: „Persoanele care iau medicamente cu acţiune sedativă sau care afectează funcţiile cerebrale nu trebuie să consume în această perioadă vin sau alte băuturi alcoolice“. Unele dintre medicamentele prescrise pentru patologiile cardiovasculare „pot interacţiona cu vinul“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS