9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Evoluţia s-a născut în bucătărie

Nici măcar antropologi celebri precum Charles Darwin sau Claude Levi-Strauss nu au acordat prea mare atenţie „gastronomiei“ omului primitiv, ajungând la concluzia că aceasta este doar un detaliu secundar al vieţii acestora. Nu de aceeaşi părere este şi cercetătorul Richard Wrangham, în opinia căruia secretul evoluţiei strămoşilor noştri ar putea consta tocmai în faptul că aceştia au învăţat să gătească. Potrivit acestei inedite teorii cu privire la evoluţia umană, descoperirea focului şi intuiţia ulterioară că mâncarea apropiată de flăcări este mai gustoasă ar fi avut efecte decisive asupra evoluţiei umane. „Maimuţele au început să se transforme în oameni, iar specia Homo Erectus a apărut în urmă cu două milioane de ani dintr-un motiv fundamental: am învăţat să stăpânim focul şi să pregătim mâncarea“, este de părere Wrangham. Carnea şi legumele coapte sunt mai uşor de digerat decât cele crude, iar energia în urma digestiei, economisită în acest fel, este transferată creierului, având drept efect dezvoltarea capacităţilor intelectuale „Această energie în plus a conferit primilor bucătari o serie de avantaje biologice semnificative, care l-au ajutat să se reproducă mult mai bine decât la început, multiplicând propriile gene“, a mai precizat specialistul. În plus, obiceiul de a consuma mâncarea în jurul focului i-ar fi învăţat pe predecesorii noştri cum să socializeze, temperându-le caracterul agresiv. Apariţia gătitului a avut însă şi un efect colateral: condamnarea femeilor la un rol inferior faţă de bărbaţi. Mult mai slabe din punct de vedere fizic, acestea au fost din start însărcinate cu pregătirea mâncării, o activitate migăloasă, care necesita mult timp. Din acest moment, nemaiavând prea multă libertate, femeile şi-au pierdut autonomia şi au fost nevoite să conteze pe parteneri pentru a-şi procura hrana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU