12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrietenia la serviciu - rai sau iad?

Prietenia la serviciu – rai sau iad?

Prietenia şi munca nu fac întotdeauna casă bună, în special în cazul femeilor, care sunt prin definiţie ambiţioase şi pretenţioase. Dacă lucraţi în acelaşi loc cu o bună amică, iată ce puteţi face pentru ca mersul la serviciu să nu se transforme într-un infern care să strice o prietenie.

A munci cot la cot cu o foarte bună prietenă poate să fie o experienţă benefică din multe puncte de vedere şi, de multe ori, legăturile profesionale, dublate de înţelegere, pot influenţa pozitiv sorţii de izbândă ai unui proiect. Totuşi, există şi situaţii când este dificil să se facă distincţia între relaţia de prietenie şi raporturile de muncă, mai ales dacă una dintre doamne este subordonată celeilalte: pentru nici o femeie nu este uşor să execute ordinele date de cea mai bună prietenă.
Înainte de a vă implica într-o colaborare profesională cu o prietenă, este indicat să stabiliţi nişte limite, care nu trebuie încălcate. În nici un caz nu amestecaţi munca şi viaţa particulară: ce se întâmplă la birou rămâne acolo, pentru că altfel relaţia de prietenie poate avea de suferit.
Sfat: Delimitaţi foarte bine cele două sfere, căci altfel vă veţi trezi discutând la serviciu probleme personale, iar acasă veţi începe să vorbiţi din ce în ce mai mult despre serviciu. Veţi constata că, din păcate, va fi destul de greu să vă menţineţi în limitele stabilite şi cele două planuri ale vieţii se vor intersecta – dar ideal este ca acest lucru să se întâmple cât mai rar cu putinţă.

Prietena, altfel decât o ştiaţi

În momentul în care lucraţi împreună cu o prietenă, trebuie să vă asumaţi riscul de a descoperi trăsături ale acesteia pe care nu le cunoşteaţi. De exemplu, ea poate să nu aibă prea mare tragere de inimă să muncească. Şi atunci, veţi continua să adoraţi prietena din ea, dar, cu siguranţă, veţi ajunge să o urâţi ca pe orice altă colegă de serviciu care trage mâţa de coadă.
Pentru o colaborare bună în cadrul profesional, rolurile fiecăreia trebuie să fie clar definite, pentru ca nici una să nu încalce teritoriul celeilalte. În plus, sarcinile de serviciu trebuie formulate cu diplomaţie, mai ales în cadrul relaţiei şef-subaltern în care sunt implicate două prietene.

Priviţi partea plină a paharului

Dacă, dimpotrivă, şi pe plan profesional vă înţelegeţi la fel de bine ca pe plan personal, cu atât mai bine! Colaborarea va fi benefică şi pentru voi, căci legătura de prietenie se poate consolida, şi pentru firma la care lucraţi.
Dacă nu aveţi propria dumneavoastră afacere, ci sunteţi doar angajate într-o companie, nu luaţi în seamă răutăţile pe care colegii vi le pot arunca în faţă din cauza relaţiei de prietenie pe care o aveţi. În orice caz, pregătiţi-vă să fiţi ţinta bârfelor colegilor de serviciu, care ar putea începe să pună la îndoială competenţele voastre reale, din invidie pentru o relaţie atât de bună.

Părerea psihologului

Gândiţi-vă de două ori înainte de a lucra împreună cu o prietenă. Ecuaţia nu este atât de simplă pe cât pare, căci o situaţie de acest fel generează în majoritatea cazurilor conflicte care uneori nu pot fi depăşite. Dacă vă hotărâţi să faceţi acest pas, asumaţi-vă riscul şi nu uitaţi că există posibilitatea de a strica o prietenie frumoasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU