13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Un tratament împotriva diabetului ar putea
diminua riscul amputării membrelor

Anumite medicamente destinate scăderii colesterolului diminuează riscul diabeticilor de a fi supuşi unor amputări „uşoare“, potrivit unui nou studiu publicat în revista britanică The Lancet. Tratamentul nu are, în schimb, nici un efect asupra amputărilor mai importante.
Diabetul distruge nervii şi vasele de sânge, ceea ce poate duce la o amputare, în cele mai grave cazuri. Un diabetic din zece este supus unei astfel de intervenţii chirurgicale.
Cercetătorii australieni, finlandezi şi neozeelandezi au studiat 10.000 de pacienţi cu vârste cuprinse între 50 şi 75 de ani, care sufereau de diabet de tipul 2, care este legat de obezitate. Aproximativ jumătate din aceşti pacienţi au fost trataţi cu Fenofibrat, un medicament care permite diminuarea nivelului de lipide din sânge şi în special de colesterol. Cealaltă jumătate nu a primit decât un Placebo. După cinci ani, 115 pacienţi suferiseră cel puţin o amputare a membrelor, legată de diabetul lor.
Riscul de amputare minoră la un pacient fără o boală vasculară gravă a fost diminuat cu jumătate la grupul tratat cu Fenofibrat. În schimb, riscul de amputare majoră a fost aproximativ acelaşi. Pacienţii mai în vârstă au prezentat riscuri mai mari.
„Fenofibratul este primul medicament care a determinat o diminuare a amputărilor“, a declarat unul dintre cercetători, Anthony Keech, de la Spitalul Regal din Melbourne, Australia.
Fenofibratul are totuşi efecte secundare, în special dureri abdominale, stări de greaţă, probleme pancreatice şi pulmonare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS