10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSfaturi pentru pregătirea dovleceilor

Sfaturi pentru pregătirea dovleceilor

Dovleceii sunt bine toleraţi în regimurile alimentare. În plus, ei au un conţinut ridicat de apă, de aceea constituie o sursă excelentă de hidratare pe timp de vară. Vă prezentăm câteva sfaturi utile pentru prepararea lor:
– Dovleceii pot fi consumaţi atât în floare, cât şi mai mari de 1 kg, dacă mai au coaja fragedă.
Dovleceii în floare nu au seminţele dezvoltate, de aceea pot fi consumaţi întregi, cu tot cu coajă. Se fierb timp de zece minute, nu mai mult, pentru că se vor înmuia prea tare. Se pot pregăti cu sosuri reci sau combinaţi cu alte legume, în diverse mâncăruri calde.
– Dovleceii mai mari de 4-7 cm se rad de coajă, se taie pe jumătate, se fierb zece minute, după care se umplu cu diverse compoziţii şi se dau la cuptor.
– Dovleceii de peste 1 kg se curăţă de coajă şi seminţe şi se dau pe răzătoarea cu găuri mari. Se pregătesc din ei mâncăruri cu sau fără carne, musacale, soteuri, supe, zacuscă.
– Dovleceii conţin multă apă, de aceea, la prepararea anumitor reţete (de ex. salată), trebuie scurşi prin presare cu mâna, pentru a evita subţierea preparatului.
– Cele mai potrivite mirodenii pentru dovlecei sunt mărarul şi cimbrul.
– O reţetă delicioasă este cea de dovlecei picanţi, căci gustul delicat de ardei iute şi zeama de lămâie fac dovleceii irezistibili. Pentru prepararea lor veţi avea nevoie de 5 dovlecei, spălaţi şi curăţaţi de codiţe, 3 linguri ulei de măsline, 2 linguri pastă de ardei iute, zeamă de lămâie, cimbru proaspăt, tocat. Tăiaţi dovleceii bucăţi, pe lungime, şi apoi în bucăţi groase. Într-un bol mic, amestecaţi uleiul şi pasta de ardei iute şi turnaţi peste dovlecei. Amestecaţi, pentru a se unge uniform pe toate părţile. Încingeţi un grătar din fontă şi frigeţi bucăţile de dovlecei timp de câteva minute pe fiecare parte, până când se pătrund şi încep să se rumenească. Transferaţi-i apoi într-un vas preîncălzit şi ţineţi-i la cald până în momentul servirii. Stropiţi cu zeamă de lămâie, apoi presăraţi cimbru tocat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS