16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Schimbările climatice ameninţă
Triunghiul de corali

 

Schimbările climatice produse de emisiile de gaze cu efect de seră ar putea distruge Triunghiul de corali, cea mai importantă regiune de corali din lume, potrivit unui raport al World Wide Fund (WWF).

Creşterea temperaturii apei, a nivelului mării şi aciditatea oceanului ameninţă recifele din Triunghiul de corali din Asia de Sud. Dispariţia recifelor va duce la scăderea producţiei alimentare din regiune cu 80 la sută, periclitând viaţa a peste 100 de milioane de oameni şi determinând multe persoane să se mute din oraşele costiere în zonele urbane. „Dacă nu luăm măsuri, recifele de corali vor fi complet distruse până la sfârşitul acestui secol, iar impactul asupra securităţii hranei şi al vieţii oamenilor va fi foarte mare“, a declarat Lida Pet Soede, directoarea Reţelei de iniţiativă pentru protejarea Triunghiului de corali, din cadrul WWF. „Câteva locaţii din zona Triunghiului de corali sunt foarte importante pentru toate speciile de peşti. Peştele ton şi broaştele ţestoase, de exemplu, care se reproduc în Triunghiul de corali, vor fi foarte afectate“, a mai avertizat Pet Soede.

Salvarea Triunghiului de corali presupune o implicare serioasă a ţărilor în reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Statele se vor reuni, în decembrie, în cadrul următorului summit pentru climat de la Copenhaga, pentru a stabili noi obiective privind schimbările climatice. Diminuări de până la 80 la sută ale poluării, până în 2050, ar fi necesare pentru prevenirea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice asupra regiunii care deţine peste jumătate dintre recifele de corali ale lumii. Potrivit raportului WWF, comunităţile locale şi guvernele trebuie să limiteze pescuitul intensiv şi să reducă poluarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS