10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBijuterii dentare pentru un zâmbet strălucitor

Bijuterii dentare pentru un zâmbet strălucitor

Bijuteriile dentare exprimă nevoia de a ieşi din anonimat. Ca şi tatuajul sau piercing-ul, strasul dentar este o nouă formă de body art.

 

Bijuteriile dentare sunt la modă de câţiva ani, fiind din ce în ce mai des întâlnite atât la femei, cât şi la bărbaţi. Ele pot fi aplicate fie temporar, fie definitiv. Implantarea definitivă a unei bijuterii dentare, aşa cum poartă Madonna sau Simply Red, implică scobirea dintelui şi încrustarea bijuteriei în acel loc. Dacă operaţia nu este mai dureroasă decât un detartraj, aplicarea definitivă a strasului pe dinte prezintă câteva dezavantaje, întrucât dintele este distrus iremediabil. Ca şi în cazul tatuajelor, atunci când alegeţi să aplicaţi definitiv o bijuterie dentară trebuie să vă gândiţi că, dacă veţi dori vreodată să o îndepărtaţi, nu o puteţi face decât printr-o operaţie chirurgicală destul de neplăcută de punere a altui dinte. Pentru cei care nu vor să apeleze la bijuterii dentare definitive, fabricanţii au găsit soluţii temporare, care se bazează, în principal, pe folosirea unui lipici special.

Bijuterii dentare temporare

Aplicarea acestor bijuterii temporare lipite este realizată doar de specialişti, însă există numeroase societăţi care comercializează aceste strasuri care pot fi lipite acasă.

În principal este vorba de lipirea bijuteriei pe suprafaţa dintelui. Această procedură nu presupune o intervenţie laborioasă, ea durând aproximativ 20 de minute. Dacă vă hotărâţi să recurgeţi la o astfel de intervenţie, va trebui să discutaţi cu medicul despre modelul bijuteriei. Aceasta poate fi confecţionată la comandă sau poate fi achiziţionată separat de la firmele de accesorii medicale. Medicul va aplica gel demineralizant pe o suprafaţă a dintelui de aproximativ doi milimetri pătraţi, pentru a favoriza o mai bună adeziune cu materialul de lipit. Ulterior va aplica adeziv special fotopolimerizabil pe suprafaţa bijuteriei, pe care o va aşeza apoi pe locul ales de pe dinte. După aplicare, adezivul va face priză prin fotopolimerizarea lui cu lampa UV stomatologică. Procedura nu este dureroasă, iar în cazul în care doriţi să renunţaţi la bijuterie, aceasta se poate îndepărta fără consecinţe negative asupra dintelui. Atâta timp cât purtaţi bijuteria, trebuie să menţineţi o igienă corespunzătoare în zona respectivă, deoarece aceasta poate favoriza retenţia suplimentară a plăcii bacteriene cu consecinţe negative asupra dintelui respectiv: depunerea tartrului, apariţia cariilor în zonă, dezlipirea prematură a bijuteriei.

Odată aplicate, unele bijuterii pot sta pe dinte atâta timp cât veţi dori să vă păstraţi noul aspect. Altele se detaşează după câteva săptămâni. Îndepărtarea se va face însă numai de medicul stomatolog. După ce bijuteria a fost îndepărtată, doctorul vă va peria dintele, fără să vă afecteze smalţul, ci doar îndepărtând placa bacteriană formată în timp în jurul bijuteriei.

Formele strasului dentar

 

Există foarte multe forme şi culori de bijuterii dentare: de la cele din aur şi platină cu pietre preţioase (diamante, rubin, safir) până la cele din zirconiu sau cristal în formă de inimă, frunză, floare, stea, semilună sau picătură. Odată bijuteria dentară aplicată şi lipiciul uscat, este recomandat să nu vă spălaţi pe dinţi până a doua zi. Guma de mestecat şi alimentele dure trebuie evitate câteva zile de la aplicarea bijuteriei pentru ca aceasta să nu se dezlipească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS