10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTokio, capitala gastronomiei mondiale

Tokio, capitala gastronomiei mondiale

Tokio, capitala Japoniei, oferă cea mai variată gamă de specialităţi culinare din toate colţurile planetei. Diversitatea, inovaţia mâncărurilor, rafinamentul designului şi totodată respectarea tradiţiilor au făcut din metropola niponă adevărata capitală mondială a gastronomiei.

Ratatouille, simpaticul şoricel din filmul cu acelaşi nume, care pleacă de la ţară şi se îndreaptă spre Paris pentru a deveni un mare bucătar, ar trebui să îşi schimbe destinaţia, pentru că aceasta şi-a cam pierdut renumele de capitală prin excelenţă a gastronomiei. Mai nou, oraşul francez a fost detronat de Tokio, devenit adevăratul oraş-cult al bucătăriei mondiale. Lovitura de graţie dată stereotipului că Parisul este patria bucătăriei şi a bunului gust nu a venit din partea vreunui critic gastronomic răutăcios, ci de la specialiştii de la revista americană Food & Wine, care au făcut din bucătăria de clasă raţiunea supremă de a trăi şi din arome o adevărată misiune. Pentru a doua oară consecutiv, capitala niponă a fost declarată oraşul preferat al gurmanzilor din toată lumea. Pe locul doi în preferinţele iubitorilor de delicatese se află Barcelona, urmată de Copenhaga, Londra şi New York. Motivul succesului gastronomic al metropolei japoneze nu este „rodul“ unei pasiuni nebune pentru sushi a vreunui critic, ba chiar dimpotrivă. Tokio îşi datorează renumele abundenţei de restaurante, dar şi varietăţii şi inovaţiei mâncărurilor oferite. Cel puţin aceasta este părerea specialiştilor de la Food & Wine Magazine, care în fiecare an stabilesc în ce oraşe de pe planetă se mănâncă foarte bine. Rezultatele nu mai surprind pe nimeni, având în vedere că aici se află unica bucătărie originală, capabilă să integreze permanent noi arome, la toate acestea adăugându-se şi deja proverbiala tradiţie estetică. Altfel spus, delicatesele de pe aceste meleaguri nu sunt doar o bucurie pentru papilele gustative, ci şi pentru ochi. „Tokio este oraşul cu cele mai bune restaurante din lume. Acolo se duc să lucreze toţi marii maeştri bucătari cu spirit inovator. Cei de acolo au o adevărată tradiţie a mâncării. Sunt cu mult înaintea noastră“, a declarat Jen Murphy, editorul secţiunii „Travel“ de la revista Food & Wine.

Un oraş multipremiat

Oferta gastronomică diversă a capitalei japoneze nu a fost premiată doar de revista americană, ci şi de autorii Ghidului Michelin 2009. În clasamentul său, prestigioasa publicaţie a decretat supremaţia metropolei japoneze, datorită numărului mare de restaurante de toate tipurile, prezentării rafinate şi, nu în ultimul rând, calităţii extraordinare a ingredientelor de bază. În opinia „Bibliei“ franceze a gastronomiei de calitate, Tokio este oraşul cu cele mai multe stele din lume. Şi asta nu pe cer, ci aici, pe pământ. Cu cele şase milioane de locuitori ai săi şi cele peste 160.000 de restaurante, „bolta cerească“ a gastronomiei oraşului ar arăta cam aşa: 123 de restaurante au obţinut o stea, 36 – două stele şi nouă se pot lăuda că beneficiază de prestigiul conferit de trei stele.
În total, 168 de stele. 60 la sută din restaurante au bucătărie japoneză, 25 la sută franceză, res-tul fiind restaurante chinezeşti, italiene şi spaniole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS