8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPledoarie pentru alimentele organice

Pledoarie pentru alimentele organice

Din ce în ce mai multe persoane consideră mâncarea organică drept o opţiune viabilă şi acest lucru nu este de mirare dacă luăm în considerare rapoartele mondiale privind efectul negativ al alimentelor modificate genetic şi al substanţelor chimice din alimente.
În general, atunci când vorbim despre alimente organice ne referim în primul rând la agricultura organică. Aceasta este un proces de producţie de alimente vegetale şi animale fără utilizarea în exces a substanţelor chimice. Agricultura organică se concentrează pe cultivarea unor specii şi soiuri variate pe soluri fertile cu scopul de a menţine condiţii sănătoase pentru creşterea alimentelor, acestea având mai multe substanţe nutritive şi mai puţine chimicale decât alimentele din comerţ. În plus, agricultura organică interzice cultivarea alimentelor modificate genetic – o problemă controversată printre crescătorii comerciali. Animalele crescute conform principiilor agriculturii organice au la dispoziţie spaţiul necesar şi sunt hrănite sănătos, fără să fie îndopate cu furaje şi alte substanţe chimice.
Aşa cum spuneam, alimentele organice sunt cele cultivate fără ajutorul substanţelor chimice toxice, al pesticidelor şi al îngrăşămintelor. Legumele şi fructele organice sunt cât se poate de naturale, sunt sigure şi de obicei mai gustoase. Cel mai important însă este faptul că aceste alimente aduc numeroase beneficii pentru sănătate.
Multe studii au demonstrat că alimentele organice sunt foarte nutritive şi au un conţinut mai mare de vitamine şi minerale decât cele crescute în mare parte pe căi artificiale. Printre aceste substanţe benefice se numără vitamina C, magneziul, calciul şi fierul de care organismul uman are nevoie. În plus, alimentele organice conţin cantităţi mari de antioxidanţi, care au capacitatea de a reduce riscul de apariţie a cancerului.

Preţul, singurul dezavantaj

Dacă vă întrebaţi cumva de ce pieţele nu sunt invadate de produsele de origine organică, răspunsul este că procesul de producţie a acestora este mai costisitor. Cererea este mai mare decât oferta în acest domeniu şi, prin urmare, se estimează că, dacă doriţi să mâncaţi alimente 100% organice, veţi plăti cu 20 la sută mai mult decât pentru produsele nonorganice.

România, o ţară de perspectivă

Printre produsele ce intră în categoria „alimente organice“ se numără legumele, fructele, carnea, mezelurile, laptele şi produsele lactate, dar şi pâinea, ouăle şi sucurile. Specialiştii europeni afirmă că România dispune de un potenţial considerabil pentru producţia de alimente organice datorită climei favorabile şi forţei de muncă ieftine. Totuşi, produsele româneşti de acest fel sunt puţine, pentru că agricultorii reuşesc greu să obţină certificarea europeană. De aceea, majoritatea alimentelor ecologice existente pe piaţa din România sunt importate din ţări precum Ungaria, Austria sau Germania.

Preţuri pentru produsele organice

O pâine ecologică, importată congelată din Ungaria şi coaptă în ţară costă 4,99 lei
Un kilogram de zahăr – 5,99 lei
Un kilogram de făină – 5 lei
Un litru de lapte de vacă – 4,99 lei
Un kilogram de roşii – 10,99 lei
Un litru de suc ecologic – 8,99 lei
Un kilogram de portocale – 7,99 lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS