14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPălăria - accesoriu atemporal

Pălăria – accesoriu atemporal

Purtarea pălăriei îi sperie pe unii, deoarece trebuie să adopte un anumit stil şi să ştie să o asorteze.

Pălăria este accesoriul care desăvârşeşte ţinuta, atrage privirea asupra siluetei sau vă poate face să treceţi neobservată. Variind în funcţie de stil şi de ocazia cu care pot fi purtate, marile case de modă au început să prezinte din nou pălării din ce în ce mai sofisticate, cu multe detalii şi din materiale diverse. Creatorii de modă susţin că pălăria nu este doar un simplu accesoriu care să protejeze părul şi faţa de razele soarelui, ci şi unul de stil, care conferă un plus de feminitate. La fel ca orice accesoriu de modă, pălăriile nu se potrivesc oricui. În funcţie de forma feţei, unele modele vi se potrivesc mai bine decât altele. Există un număr nedeterminat de tipuri de pălării în întreaga lume, de la turbane, pălării clasice cu boruri şi până la adevărate opere de artă.

Eterna beretă

Bereta este un tip de pălărie rotundă, moale şi scundă, confecţionată de obicei din lână. Şi-a câştigat popularitatea în Evul Mediu, fiind purtată atât de oameni de rând, cât şi de militari. Bereta a fost mult timp asociată cu Franţa, a cărei pălărie oficială a fost pentru foarte mulţi ani. Ea a mai fost asociată cu poeţii şi artiştii şi este o componentă a uniformelor militare din întreaga lume.
Bereta feminizează cu eleganţă ţinutele, oricare ar fi culoarea ei. Se potriveşte foarte bine cu părul scurt, dar şi cu cel lung strâns în coc. Încadraţi faţa aşezând bereta între sprâncene şi linia de unde pornesc firele de păr. Dacă doriţi să vă acoperiţi capul mai mult, atunci ar fi bine să lăsaţi la vedere bretonul sau măcar câteva şuviţe. Nu purtaţi bereta pe ceafă, trasă spre spate!
Este perfectă dacă aveţi faţa lungă, deoarece o lăţeşte. Dacă aveţi un chip mai degrabă pătrat, adăugaţi beretei câteva accesorii, de pildă pene sau voal, pentru a da impresia de înălţime.
Bereta este adecvată ţinutelor decontractate şi stilate. Ea devine un accesoriu perfect dacă purtaţi blugi puţin evazaţi cu un tricou alb şi balerini.

Borsalino şi look-ul rock

În 1861, artizanul piemontez Giuseppe Borsalino a creat pălăria care îi poartă numele, utilizată la început de oamenii bogaţi şi de cei de rang înalt. Pălăria „borsalino“ este elegantă, lejeră, cu durată mare de folosinţă, fiind confecţionată din păr de iepure, importat din Australia şi tratat după o metodă specială. Aceste pălării au fost apanajul cowboy-lor, gangsterilor din perioada prohibiţiei şi al actorilor de cinema. Toţi preşedinţii Statelor Unite, exceptându-i pe Kennedy şi Clinton, au purtat pălării „borsalino“, dar şi artişti renumiţi precum Verdi, Fellini, Fred Astaire, Robert Redford şi mulţi alţii.
Accesoriu fetiş al fanilor modei rock, această pălărie masculinizează şi cele mai feminine ţinute şi dă o alură dandy, irezistibilă. Asociată cu un pantalon mai larg, cu talie foarte înaltă, de culoare închisă, cu o cămaşă şi o curea, vă conferă o imagine elegantă şi foarte şic.

Alte stiluri

La modă în anii ‘70, pălăriile cu boruri mari trebuie să fie nici prea suple, nici prea rigide şi să aibă o formă frumoasă. Ele pot fi purtate oriunde – atât la plajă, cât şi la o plimbare în parc, atât la cină, cât şi la o petrecere. Creatorii de modă recomandă pentru plajă o pălărie din paie, cu boruri largi, iar pentru plimbare una din material textil, de culoare deschisă. Pentru cină este de preferat o pălărie cu accesorii, iar pentru petrecere, una mai extravagantă.
De la stilul puţin retro la tweed, şapca se potriveşte de minune celor care au părul scurt şi merge cu toate ţinutele, chiar şi cu cele de bază. Dacă alegeţi una colorată, aceasta vă dă un aer mai destins şi poate fi asortată cu o pereche de bascheţi.
Trilby este o pălărie pentru bărbaţi. Simbol al eleganţei, ea a fost rapid asociată universului muzicii, de la jazz până la punk, cu influenţe ska. Se poartă cu haine sobre.

Câteva sfaturi

Fie că este vorba de o ţinută casual (blugi şi sandale) sau de una elegantă (o rochie de seară), o pălărie poate fi un accesoriu important, care să capteze toată atenţia şi admiraţia celor din jur. Aşa că, în momentul în care alegeţi o pălărie, trebuie să ţineţi cont de următoarele sfaturi. Evitaţi pălăriile încărcate cu flori sau panglici şi alegeţi modele cât mai simple. Mai ales în anotimpul cald, optaţi pentru culori deschise, care să nu atragă razele puternice ale soarelui: alb, crem, bej etc. Pălăriile în culori puternice precum turcoaz, spre exemplu, sunt mai greu de asortat. Dacă stilul dumneavoastră este casual, puteţi purta atât pălării mici (stil Justin Timberlake), cât şi unele mai mari, care să vă dea un aer vintage. Dacă vă caracterizează stilul elegant, alegeţi pălăriile cu borul mare, care vă ascund privirea şi vă fac să păreţi misterioasă.
Nu cumpăraţi o pălărie doar pentru că vă place cum arată pe capul unei prietene ori al actriţei preferate. Trebuie să o probaţi şi să vedeţi dacă modelul respectiv vi se potriveşte. Doar aşa veţi face alegerea corectă!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS