27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Moda suntem noi

Se pare că noile tendinţe nu mai au ca punct de plecare nici covorul roşu, nici prezentările de modă, ci strada. Aşadar, adio podiumuri!

Noile tendinţe în modă nu mai sunt rodul imaginaţiei designerilor, ci, mai nou, cei care fac regulile, care creează noile curente şi care le sugerează stiliştilor cum să îşi conceapă noile colecţii sunt muritorii de rând. În ultima perioadă, fenomenul „street style“ îşi face tot mai simţită prezenţa în lumea modei, revoluţionând-o şi anulându-i imaginea inabordabilă de până acum. Apărut în urmă cu zece ani, în paginile suplimentului duminical al cotidianului New York Times, care a utilizat pentru prima dată imagini ale unor simpli trecători drept exemple vestimentare, stilul străzii a atras din ce în ce mai mult atenţia mai-marilor din lumea modei.
Principalul aliat a fost internetul. Blogurile şi site-urile au lansat în reţea imagini ale unor muritori de rând fotografiaţi pe stradă. Milioane de tineri au avut astfel ocazia să îşi facă publice propriile vestimentaţii şi, în acelaşi timp, au ocazia să vadă şi să comenteze imagini provenind din toate colţurile planetei. Singura condiţie necesară este ca imaginile postate să fie „normale“ şi să aibă ca protagonişti oameni normali. Nu contează aşadar dacă manechinele propuse sunt frumoase, slabe sau tinere! Important este ca look-ul să transmită ceva.

Manechine pe trotuar

Totul a început în urmă cu aproximativ trei ani, când fotograful Scott Schuman a inaugurat blogul The Sartorialist, care, datorită imaginilor cu oameni normali din New York, a devenit în prezent un punct de referinţă atât pentru pasionaţii de modă, cât şi pentru cei care îşi câştigă existenţa din industria modei. Exemplul The Sartorialist a fost urmat rapid, astăzi reţeaua abundând în bloguri şi site-uri cu imagini cu preferinţele în materie de modă ale doamnelor şi domnişoarelor din toată lumea. Lista este lungă, cele mai populare fiind germanul stillinberlin.blogspot.com, londonezul catwalkcity.com sau parizianul facehunter.blogspot.com.
Aşadar, cu un simplu click este posibil să descoperim, comentăm sau, de ce nu, chiar să ne inspirăm din ultimele tendinţe în vogă la Tokio sau Singapore, să luăm exemplu din look-ul elegant şi romantic al parizienelor sau să descoperim în premieră noul stil care face ravagii printre tinerii londonezi. Succesul fenomenului „street style“ este explicabil, dat fiind că feţele şi stilul persoanelor fotografiate sunt mult mai interesante şi stimulatoare decât cele ale protagoniştilor de pe covorul roşu, care par atât de inaccesibili muritorilor de rând, atât din cauza stilului de viaţă, cât şi a celui vestimentar.
Aceste bloguri dau posibilitatea de a ajunge în câteva secunde oriunde în lume, fără bariere temporale sau spaţiale, iar tinerii londonezi sau berlinezi pot să vadă cu ce se îmbracă newyorkezii de vârsta lor şi să comenteze stilurile propuse cu o prietenă din Roma sau Tokio, dând astfel naştere unui adevărat fenomen digital, unde fotografiile, persoanele imortalizate şi comentatorii devin protagonişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII