24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIulia Colan, pe drumul succesului în teatru

Iulia Colan, pe drumul succesului în teatru

A crescut în lumea tea-trului, aşa că o carieră în acest domeniu a venit ca un lucru firesc.

„Înşir-te, mărgărite“ a însemnat debutul la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ al Iuliei Colan, cea care cu ani în urmă descoperea lumea fascinantă a scenei la braţul tatălui său. Păşea deseori în mirificul artei teatrale, fiind purtată de mânuţă de cei care astăzi i-au devenit colegi. Îi plăcea acea lume, aşa cum o înţelegea la vârsta respectivă. Într-o bună zi, o piesă nouă se punea în scenă – „Ubu Rex cu scene din Macbeth“. „Piesa aceea m-a marcat şi cred că din acel moment a început toată povestea. E drept că pasiunile mele au oscilat. Am făcut Litere un an, la Facultatea de Litere din Cluj, Secţia română-engleză, numai că mi-am dat seama că niciodată nu voi putea fi profesoară“, a mărturisit Iulia Colan.
A decis în acel moment că a venit timpul ca acea lume fascinantă să se deschidă în faţa ei, iar ea să păşească în adâncuri şi să o cunoască mai bine. A devenit studentă a Facultăţii de Teatru a UNATC „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, la clasa profesoarei Adriana Popovici. Aici, în acest spaţiu, a învăţat multe, să-şi înfrângă emoţiile, să se deschidă în faţa publicului. Paşii au purtat-o mai departe spre visul care trebuia să se transforme în realitate. Scena craioveană o fascinase dintotdeauna, crescuse în acest univers, acea scândură sfântă fusese prima dintre scenele teatrale care i s-au prins de suflet, aşa că rezultatul pozitiv al concursului i-a facilitat reîntâlnirea cu o iubire veche. Actorii care până mai ieri „mă luau de mânuţă mi-au devenit colegi“.
Debutul în „Înşir-te, mărgărite“ a adus-o pe scenă pe Iulia Colan alături de tatăl său, Ion Colan. Şi ultima premieră – „Nunta lui Puiu“ – i-a readus faţă în faţă: „Avem o scenă împreună. De fiecare dată tatălui meu îi dau lacrimile. El a fost foarte emoţionat de când a aflat că am luat concursul în teatru. Trăieşte într-o emoţie continuă“. Tânăra generaţie şi mult experimentata actorime de ieri realizează o punte, un schimb de cunoştinţe, sănătos pentru teatru.

Laureată a Galei Star

Talentul, dragostea pentru teatru i-au adus Iuliei Colan nu numai recunoaşterea publicului craiovean, ci şi pe cea a specialiştilor în domeniu, căci cea de-a patra ediţie a festivalului internaţional de recitaluri dramatice, Gala Star, la care au participat actori de la numeroase teatre din ţară, dar şi de peste hotare, a însemnat recunoşterea valorii Iuliei. Actriţa a primit o triplă recunoaştere. „Juriul galei, alcătuit din prestigioase personalităţi ale teatrului românesc: Tamara Buciuceanu, Emil Boroghină, Ludmila Patlanjoglu şi Carmen Mihalache, critici de teatru, dar şi actriţa şi regizoarea americană Anne Tracy,  a acordat tinerei şi talentatei actriţe din Bănie Premiul pentru Cel mai bun One Woman Show. Tot Iuliei i-a fost decernat Premiul «Ştefan Iordache», de alt juriu, alcătuit de data aceasta din 15 elevi de la trei colegii din Bacău, precum şi Premiul de popularitate «Gallieri» al firmei Moldo Glass. Nu este lipsit de semnificaţie să amintim că, în urmă cu trei ani, la ediţia din 2006, Ilie Gheorghe, unul dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti, primea, la aceeaşi gală, Premiul de excelenţă şi titlul de Star pentru «Iona» de Marin Sorescu, un spectacol pe care, de altfel, îl şi concepuse“, a precizat Vally Predoaica, secretar literar al Teatrului Naţional „Marin Sorescu“.
„Flori pentru Algernon“, un one man show cu Iulia Colan, a devenit sintagma sinonimă recunoaşterii unei valori. „Acum vreo patru ani am primit o carte, «Flori pentru Algernon». A fost un roman pe care nu am putut să-l las din mână. Am ştiut de atunci că voi face ceva cu acel text. Pretextul a fost că la şcoală am avut de făcut monoloage şi, pentru că a trebuit să ne alegem într-un timp destul de scurt un text, mi-a venit ideea cu acest roman. A fost o muncă destul de grea să fac povestea coerentă. Am făcut un monolog de 15 minute. Reacţiile au fost neaşteptate, aşa că m-am gândit să-l duc mai departe şi să fac un one man show. Personajul este un băiat, însă mie mi-a plăcut atât de mult textul, încât l-am adaptat şi l-am făcut pentru mine. Un tânăr de 30 de ani cu dizabilităţi psihice suportă o operaţie pe creier în urma căreia va ajunge geniu în timp. Povestea se învârte în jurul lui şi al unui şoricel – Algernon, care ajunge să fie prietenul lui cel mai bun. Algernon, care este un cobai, ajunge şi el geniu în urma operaţiei“, a povestit actriţa.
Lucrul la acest proiect a însemnat muncă multă, a presupus o documentare serioasă, căci, pentru a reda cât mai bine trăirile, Iulia a studiat comportamentul unor copii cu probleme: „Am fost la o şcoală specială undeva în Pantelimon, o şcoală destul de micuţă. Am reuşit să văd o clasă. De la fiecare dintre acei copii minunaţi am luat câteva ceva pentru a-mi construi personajul“.
Succesul de azi va fi şi succesul de mâine, când alte personaje se vor naşte graţie talentului Iuliei Colan şi alte distincţii îi vor încununa munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII