Acasă Magazin Vacanţă de vis pe litoralul bulgăresc

Vacanţă de vis pe litoralul bulgăresc


Serviciile proaste şi tarifele mari de pe litoralul autohton îi determină pe români să aleagă ca destinaţie pentru vacanţă Bulgaria. Litoralul vecinilor noştri câştigă aprecierea turiştilor prin plaje curate, regim hotelier în sistem all-inclusive şi preţuri acceptabile.

La o distanţă de câteva ore de mers cu maşina de la graniţa României fie de la Giurgiu, fie de la Siliştea, Călăraşi, se află litoralul bulgăresc. Este evident că nu îl poţi compara cu alte destinaţii exotice din Spania, Portugalia, Italia, însă zonele pe care le au bulgarii le-au exploatat la maximum din punct de vedere turistic. Falezele sunt frumos amenajate şi te poţi plimba în voie fără să rişti să dai de numeroase gunoaie. După frumoasele plimbări în serile călduţe de vară, te poţi opri la una dintre zecile de terase, unde mâncarea şi muzica sunt deosebite.
Pe litoralul din Bulgaria întâlneşti numeroase staţiuni, dar unele dintre cele mai frumoase şi vizitate sunt: Balcic, Albena, Nisipurile de Aur şi Varna.

Balcic, reşedinţa de vară a reginei Maria

În cazul în care sunteţi pasionaţi de istorie, Balcic este locul în care puteţi descoperi cele mai frumoase poveşti despre această zonă. Într-o atmosferă plăcută, liniştitoare şi degajată, puteţi vizita Palatul şi Grădina Botanică ale reginei Maria.
Datele istorice relatează că, după terminarea Războiului Balcanic din 1913, Balcicul a fost anexat României. Fascinată de frumuseţea sălbatică a locurilor, regina Maria a construit aici un superb palat de vară şi ulterior a fost  amenajată şi o impresionantă Grădină Botanică. Acest complex regal includea şi o capelă, dar şi o vilă pentru aristocraţii români veniţi aici să se relaxeze. În perioada interbelică, Balcicul era una dintre cele mai luxoase şi apreciate staţiuni din Europa, redevenind parte a Bulgariei în 1940.
Nu trebuie să rataţi Grădina Botanică din Balcic, deoarece aici veţi întâlni splendoarea a peste 3.000 de specii de plante, multe dintre ele foarte rare şi valoroase, unde adesea studenţii Universităţii Sofia vin pentru practică sau, pur şi simplu, pentru relaxare. Pentru iubitorii de artă, în Balcic se găseşte o impresionantă galerie, unde se află şi Muzeul de Artă al oraşului, altă destinaţie interesantă. Colecţia este variată, cuprinzând în principal artă bulgară, dar şi lucrări surprinzătoare ale unor artişti străini.
Tot în Balcic veţi găsi un impresionant Muzeu etnografic, precum şi Biserica Sf. Nikola. Pentru cei care doresc să scape de aglomeraţia sufocantă a oraşelor, ideală este o plimbare în zona de coastă, unde peisajul este  splendid. Vă mai puteţi plimba şi prin împrejurimile portului sau pur şi simplu pe străduţele din Balcic, încercând să vă obişnuiţi cu ritmul încet al vieţii de altădată.

Albena, staţiune turistică modernă

La 12 km sud-vest de Balcic se află Albena, staţiune ce are o plajă de şapte kilometri, unde vă puteţi bucura de răsărituri superbe şi de un nisip fin şi alb. Construcţia ei a început în 1968, fiind unul dintre cele mai moderne oraşe de vacanţă de pe coasta bulgărească. Acest complex se găseşte într-o regiune deluroasă, iar pădurea Baltata, situată în apropiere, îi dă un farmec aparte. O parte a pădurii, Batova Gora, este zonă protejată, de o frumuseţe impresionantă. Arhitectura modernă, cu hoteluri elegante, cu terase ample, oferă turiştilor şansa de a se bucura cât mai mult de căldura soarelui.
Ospitalitatea şi serviciile de calitate sunt caracteristice atât restaurantelor mici şi intime de pe plajă, cât şi restaurantelor de lux şi tavernelor. Dacă doriţi să aflaţi secretele bucătăriei bulgăreşti şi ale vinurilor, nu ocoliţi Slavyanski Kut, Starobulgarski Stan, Picnik Orheite. Dacă vă plac mâncărurile cu specific pescăresc, Stariya Dub şi Ribarska Hisha sunt locurile unde trebuie să ajungeţi. Dacă preferaţi mâncărurile exotice – bucătăria mexicană sau cubaneză -, restaurantele din aceste locuri vă vor îndeplini orice dorinţă.

Nisipurile de Aur – cele mai frumoase plaje

Dacă vreţi să profitaţi de cele mai late şi curate plaje, trebuie să alegeţi staţiunea Nisipurile de Aur (Zlatni Pyasatsi), care este cea mai mare de pe coasta nordică a Mării Negre, cu o suprafaţă de peste 1.800 de hectare. Situată la 18 km de Varna, vecină la nord cu Kranevo şi la sud cu staţiunea Sf. Constantin, Zlatni Pyasatsi are plaje late chiar şi de 100 de metri, lungi şi curate. Aproape întreaga zonă de coastă din dreptul staţiunii se învecinează cu parcul natural din regiune, cu o suprafaţă de peste 1.320 de hectare. Platoul Frengen (Frengenskoto Plato), din calcar, supus eroziunii naturale, pare că se ridică deasupra staţiunii, ca şi când ar proteja-o. Regiunea este faimoasă pentru plajele cu cel mai fin nisip, înconjurate de păduri şi tufişuri. Izvoarele apelor minerale, precum şi pădurile dense care înconjoară Platoul fac din Zlatni Pyasatsi unul dintre cele mai frumoase locuri de pe litoralul bulgăresc.

Varna, capitala estivală a ţării

Oraşul Varna, al treilea ca mărime din Bulgaria şi cel mai mare de pe litoralul bulgăresc, este considerat capitala estivală a ţării. Este situat lângă Golful Varna, într-o vale mărginită de Platourile Frengen şi Avren.
Aici veţi găsi băi reconstruite cu migală, datând din secolele II şi III. Catedrala Sfintei Fecioare, considerată cel mai important edificiu al oraşului, se înalţă chiar în centrul acestuia. Construirea ei a început în a doua jumătate a secolului XIX, dar Catedrala a fost sfinţită abia în 1910. Biserica „Sf. Nicolae“ se găseşte lângă Parcul Grădina Mării, fiind ridicată în 1866. Turnul ceasului, construit în 1880, o străjuieşte. Teatrul Dramatic, unde a avut loc şi primul spectacol din istoria Bulgariei, trebuie vizitat, fiind construit cu aproape un secol în urmă, imitând arhitectura vieneză a vremii. Clădirea găzduieşte teatrul, opera şi săli pentru concerte de muzică simfonică, având spectacole pe toată durata verii. La mică distanţă se găseşte Teatrul de Păpuşi, unde în fiecare an are loc Festivalul Delfinul Auriu, o încântare pentru cei mici şi cei mari, deopotrivă.

Cea mai solicitată destinaţie pentru Paşte

Agenţiile de turism susţin că vânzările pentru pachetele de Paşte au fost afectate serios, însă o destinaţie foarte căutată a fost Bulgaria. Pentru litoralul bulgăresc, turiştii sunt nevoiţi să achite pentru un sejur de patru zile între 75-80 de euro/persoană într-un regim hotelier all-inclusive. „Am observat că turiştii sunt mult mai atenţi cu bugetele lor şi, dacă anul trecut alocau o anumită sumă pentru vacanţe, acum acestea se vor reduce“, a precizat Dan Batin, reprezentant Adtour.
Şi în opinia lui Mihai Scarlat, director general al agenţiei Antts Tours, Bulgaria s-a mişcat destul de bine anul acesta, iar preţul pentru un sejur la această agenţie ajunge la 106 euro pentru patru nopţi în regim de all-inclusive. „Anul acesta, clienţii sunt mai pretenţioşi. Ei caută cele mai bune tarife şi pun condiţii“, a precizat Ionuţ Raic, reprezentantul Arrow International Travel. Câteva preţuri orientative pe care le-a dat acesta pentru staţiunile de pe litoralul din Bulgaria sunt de 120 de euro pentru trei nopţi, pentru o persoană, tot într-un sistem all-inclusive.

Exit mobile version