22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFierul forjat, între duritate şi frumuseţe

Fierul forjat, între duritate şi frumuseţe

Fierul forjat poate conferi un aer vechi locuinţelor moderne mai ales în combinaţie cu ratanul, bambusul ori alăturat sticlei sau lemnului.

Dacă odinioară fierul forjat era considerat un material brut, folosit exclusiv în industria metalurgică, acum acesta are şi un rol decorativ, fiind asociat cu amenajările romantice, rustice şi chiar mediteraneene. Folosit ca element decorativ, el dă o notă de eleganţă şi de rezistenţă amenajării. Este utilizat pentru confecţionarea suporturilor de sticle, lămpi, candelabre, până la paturi, fotolii, canapele, garduri, copertine şi altele. Se pot forma în întregime ansambluri din fier forjat pentru dormitor sau living, însă obiectele din acest material pot constitui în acelaşi timp şi un punct de contrast. Produsele din fier forjat pot fi inserate într-o paletă largă de stiluri, pornind de la etnic-şic şi mergând până la clasic. Pentru stilul etnic-şic, piesele de mobilier din fier forjat pot fi asociate cu succes celor din ratan sau bambus, fiind ideale pentru a fi folosite ca mobilier de completare.

Aplicaţii diverse…

Material dur, fierul forjat poate lua prin prelucrare forme diferite, putând fi transformat în obiecte cu siluete fine, graţioase, dar, în acelaşi timp, trainice şi stabile. Utilizat de obicei pentru realizarea de balustrade, garduri şi grilaje, fierul forjat lucrat cu măiestrie se poate transforma şi în piese de mobilier cu design inedit. De la mici piese şi accesorii, cum ar fi scaunele, măsuţele, oglinzile, cuierele, poliţele, până la construcţii complexe, precum paturi, biblioteci, canapele, balustrade sau garduri, orice se poate realiza din fier forjat. Gama de modele existente pe piaţă este foarte variată, existând în acelaşi timp şi posibilitatea realizării de piese la comandă, după schiţe şi proiecte proprii. În funcţie de spaţiul pe care îl aveţi la dispoziţie şi de stilul amenajării, puteţi opta pentru piese personalizate, realizate la dimensiunile dorite. Pot fi găsite modele simple sau lucrări elaborate, înfrumuseţate cu ornamente tradiţionale sau elemente geometrice diverse. Profilele sunt forjate la cald şi bătute manual, ornate cu volute ample, cu capete sub formă de frunze, lănci, melci, bare torsionate, imitaţii de scoarţă sau cu nervuri imprimate prin dăltuire. Finisajul poate fi realizat din bronz sau cupru vechi, cu aspect antichizat sau negru ceruit. Piesele de mobilier din fier forjat pot fi realizate în combinaţie cu diferite materiale, cum ar fi sticla, lemnul, pielea naturală sau ratanul.

…în casă

În interior există nenumărate variante de folosire a fierului forjat, începând cu mobilierul şi terminând cu balustradele şi corpurile de iluminat. Mobilierul din fier forjat oferă o senzaţie de masivitate, un aer uşor vechi, dar în acelaşi timp stilat. În afară de scaune şi mese, canapele şi etajere, pot fi folosite şi rafturile sau biblioteca din fier forjat, ca şi suporturile pentru sticle sau lavoarele. Ramele de oglinzi pot fi, de asemenea, din fier forjat, dar şi cuierele suspendate, suporturile pentru umbrele sau ziare, balamalele scrinurilor şi încuietorile sau mânerele de la uşi ori sertare. Interesante sunt şi candelabrele din fier, care capătă un aer clasic în combinaţie cu sticla, mai ales cea mată, sau cu cristalul. Veiozele, lustrele şi lampadarele de interior pot fi făcute, de asemenea, din combinaţii de fier cu sticlă galle. Foarte practice şi cu un aer intim sunt sfeşnicele sau suporturile pentru lumânări.
Şi baldachinele pot fi confecţionate din fier forjat, iar în dormitor, pe lângă cadrul patului, pot fi folosite şi cuierele-fantezie, în diferite forme.
De asemenea, galeriile pot fi confecţionate din fier forjat. Accesoriile de fier se potrivesc cel mai bine în preajma şemineelor, sub forma vătraiului sau a apărătoarei pentru şemineu. Totuşi, cel mai adesea fierul forjat este folosit în confecţionarea balustradelor scărilor interioare.

…şi în grădină

Dacă doriţi un spaţiu intim şi elegant în grădină, acesta poate fi un foişor din fier forjat peste care se poate aplica o copertină din material textil sau lemn. Jardinierele ori ghivecele cu plante pot fi puse în suporturi artistice făcute din fier de diferite mărimi. Acestea pot fi suspendate sau aşezate pe pervazuri sau direct pe pământ. Interesanţi şi practici sunt şi stâlpii decorativi pentru plantele agăţătoare, sub formă de săgeată ornamentală sau arc. Dacă doriţi să aveţi o lumină discretă, se pot folosi lampadare de fier cu bulb de sticlă mată. Acestea pot fi fixate în pământ sau pe peretele casei ori al chioşcului. La fel de interesante sunt şi tăbliţele cu lanţ, folosite în vechime la intrările în hanuri sau magazine. Tot pentru exterior, ar trebui amintite şi cutiile poştale din fier forjat, care au devenit aproape un blazon. Fierul forjat poate fi folosit pentru a proteja sau a delimita spaţiul, sub forma grilajelor de la ferestre sau ca porţi de intrare şi garduri. De asemenea, balcoanele sau terasele pot fi făcute cu fier forjat.

Preţuri

Preţurile obiectelor din fier forjat încep de la 100 de lei pentru suporturile de reviste, cuiere, oglinzi şi pot depăşi 1.300 de lei pentru paturi. Un foişor în stil art nouveau cu inserţii din sticlă colorată poate ajunge până la 10.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS