16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Ouăle de Paşte – o delicatesă periculoasă
pentru om şi natură

 

Ouăle de ciocolată, vândute în cantităţi imense în perioada Sărbătorilor de Paşte, se dovedesc un pericol nu doar pentru organismul uman, ci şi pentru mediu. De regulă, acestea au ambalaje voluminoase care reprezintă, în medie, 60% din greutatea pachetului. Există chiar situaţii când ciocolata nu reprezintă nici măcar 10% din greutatea pachetului, restul fiind reprezentat de ambalaj. În ciuda eforturilor producătorilor, care au redus volumul ambalajelor şi au înlocuit plasticul cu cartonul, un material mult mai uşor de reciclat, ouăle de ciocolată rămân printre produsele alimentare cu impact negativ mare asupra mediului. Un impact similar îl regăsim şi în cazul organismului uman. Deşi mulţi specialişti sunt convinşi de beneficiile ciocolatei pentru sănătate, atunci când este consumată excesiv, această delicatesă se dovedeşte mai mult decât periculoasă. Cea mai recomandată este ciocolata neagră, ale cărei virtuţi au fost demonstrate de numeroase studii de specialitate. Se ştia deja că ciocolata neagră conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde şi de două ori mai mulţi decât vinul roşu. Studiile au demonstrat că flavonoizii conţinuţi în ciocolata neagră influenţează pozitiv nivelul de serotonină, hormonul fericirii, din creier. În plus, aceste substanţe sunt utile şi împotriva bolilor coronariene şi a hipertensiunii. În urma studiilor de specialitate, s-a constatat că ciocolata neagră împiedică formarea de cheaguri în artere, scade tensiunea şi colesterolul. Din păcate, producătorii de ciocolată, în timpul procesului de producţie, înlătură flavonoizii pentru că sunt amari. Cele mai multe produse de ciocolată nu conţin decât grăsimi, zahăr şi un foarte mare număr de calorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU