21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRespect pentru gheişe

Respect pentru gheişe

Secole la rând, gheişele au fascinat atât bărbaţii, cât şi femeile, prin frumuseţea lor neobişnuită, dar şi prin aura de mister care le învăluie. Din păcate însă, mulţi le consideră o atracţie turistică şi le „hărţuiesc“ doar de dragul unei fotografii.

Locuitorii din Kyoto, vechea capitală imperială a Japoniei, au decis să se mobilizeze şi să formeze patrule pentru a le proteja pe gheişe de turiştii străini, „înarmaţi“ cu camere video şi aparate de fotografiat. Îmbrăcate în tradiţionale kimonouri şi încălţate în saboţi de lemn, numiţi geta, care le silesc să înainteze cu paşi mărunţi, aceste „Madame Butterfly“ contemporane încearcă în zadar să se sustragă curiozităţii deranjante a „gaijin-ilor“, aşa cum sunt numiţi străinii. Nu de puţine ori, aceştia se dovedesc mai mult decât obraznici, încercând să le atingă, să le tragă de mânecile lungi, să le apuce de păr, ca să îşi dea seama dacă podoaba capilară este naturală sau e doar o perucă. Unii dintre vânătorii de imagini din folclorul japonez ajung chiar să pătrundă în luxoasele şi exclusivistele localuri din cartierul Gion, pentru a face poze de la banchete, unde importanţi oameni de afaceri şi politicieni japonezi savurează plăcerea de a fi serviţi şi răsfăţaţi de cele care sunt considerate maestre în domeniu şi de elevele lor, tinerele maiko. În acest fel, nu este de mirare că nu mai există un local în Gion care să nu dispună de un bodyguard cu muşchi, care să protejeze nu doar pe gheişe şi pe maiko, ci şi intimitatea importanţilor clienţi.

Turişti cu tupeu

Din acest motiv, reprezentanţii Oficiului de turism din Kyoto s-au văzut nevoiţi, zilele trecute, să afişeze panouri cu un mesaj clar în limba engleză: „Vă rugăm, respectaţi gheişele!“. Decizia nu a fost tocmai uşoară, având în vedere că turismul este prima sursă de venit a acestui oraş antic, iar mulţi au crezut că este contraproductiv să limiteze opţiunile celor peste un milion de turişti străini, care vizitează aceste tărâmuri, fără să îi mai menţionăm pe jaonezi, care însă nu fac asemenea gesturi. Turiştii japonezi respectă gheişele şi ştiu că sunt „o specie“ pe cale de dispariţie, la fel ca urşii panda din China. Dacă înainte de al doilea război mondial, existau peste 80.000 de gheişe în toată Japonia, astăzi abia dacă mai sunt o mie de astfel de „artiste“, maximum 2.000. Asta dacă luăm în considerare şi japonezele care se consideră gheişe, ele practicând în realitate cea mai veche meserie din lume, fără a cunoaşte toate artele rafinate, nu neapărat erotice, ale adevăratelor gheişe, care se formează după ani întregi de instruire. În Japonia, mai ales în Kyoto, există multe persoane care apreciază plăcerea unui banchet cu gheişe, chiar dacă este vorba de un lucru destul de costisitor, care ajunge la 300-400 de euro pe oră, inclusiv timpul de care au nevoie femeile pentru a sosi şi pleca, pe jos, cu paşi mărunţi, de la ele acasă la restaurantul unde a fost fixată întâlnirea, programată cu luni bune înainte. În aceste condiţii, este uşor de înţeles de ce sunt atât de deranjante intervenţiile inoportune ale turiştilor, care îngreunează „călătoria“ gheişelor şi deseori contribuie la anularea întâlnirii. Responsabilii Oficiului local de turism au încercat în zadar să îi convingă pe vizitatori că gheişele, maiko şi clienţii acestora sunt personaje reale şi nu de poveste, care se află acolo special pentru turişti, pentru a le aminti de vremurile apuse. Din păcate pentru autorităţi, acestea nu par să fi realizat că această tendinţă de a transforma în parc de distracţii orice obiectiv turistic este un curent de neoprit, care a fost lansat chiar de japonezi şi care acum se întoarce împotriva lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU