10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Marionete pentru relaxarea copiilor
înainte de operaţie

 

Spitalul de Pediatrie Aghia Sophia din Atena a pus bazele unui program de pregătire a chirurgiei infantile folosind marionete. Potrivit responsabililor programului, se pare că păpuşile sunt capabile să-i facă pe tinerii pacienţi să se relaxeze înainte de o operaţie.

Pentru micile intervenţii chirurgicale care nu necesită nici anestezie, nici ajutor respirator, pacienţii şi în special copiii prezintă un anumit nivel de stres. Unele spitale folosesc marionetele ca „instrumente de pregătire a operaţiei“ pentru a-i ajuta pe cei mici să se relaxeze. Cercetătorii greci au dorit astfel să studieze impactul acestora asupra copiilor în faţa unor intervenţii uşoare.

Savanţii greci au realizat un studiu pe un eşantion de 91 de copii cu vârste cuprinse între patru şi zece ani şi mamele acestora, având ca scop evaluarea unui program de pregătire folosind marionete. În primă fază, copiii au asistat la spectacol, iar mamele lor au primit de la cercetători informaţii despre spitalizare şi procedurile medicale cerute. Apoi, micuţii au fost cei care au primit aceste informaţii şi sfaturi. Cercetătorii i-au lăsat să pună întrebări şi să-şi exprime sentimentele.

Copiii pregătiţi din punct de vedere psihologic au prezentat mai puţine tulburări de comportament în urma operaţiei. Cercetătorii consideră că un astfel de program de pregătire oferă copilului o viziune constructivă asupra operaţiei şi astfel îi diminuează teama.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS