8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Ceaiul fierbinte, cancerigen

O echipă de cercetători iranieni, condusă de profesorul Reza Malekzadeh, a studiat legătura dintre obiceiul de a bea ceai fierbinte şi incidenţa cazurilor de cancer esofagian în rândul locuitorilor provinciei Golestan din nordul Iranului.
Împreună cu tutunul şi alcoolul, ceaiul prea cald a devenit un factor de risc major de cancer esofagian. Cercetătorii s-au deplasat în provincia Golestan, unde numărul bolnavilor de acest gen de afecţiune este cel mai ridicat în comparaţie cu numărul fumătorilor şi consumatorilor de alcool, care este cel mai scăzut.
Cercetătorii de la Universitatea din Teheran au realizat un studiu pe un grup de 300 de pacienţi bolnavi de cancer esofagian şi au comparat rezultatele cu cele obţinute din analizarea altui eşantion de 571 de persoane din Golestan. Lotul celor 571 era alcătuit din persoane care obişnuiau să bea zilnic câte un litru de ceai negru fierbinte. Cercetătorii au încercat să compare temperatura la care locuitorii regiunii spuneau că beau ceaiul şi temperatura reală a băuturii. Concluzia a fost că temperaturile declarate şi cele constatate nu corespundeau. Un ceai fierbinte, între 65 şi 69 de grade Celsius, ar putea dubla riscul dezvoltării celulelor cancerigene în esofag, în comparaţie cu un ceai cald sau călduţ. Riscul este de opt ori mai mare când ceaiul are peste 70 de grade Celsius. Ceaiul în sine sau cantitatea consumată nu contează, ci temperatura reprezintă un factor de risc. Soluţia propusă de specialişti este să aşteptăm cinci-zece minute să se răcească sau să adăugăm lapte rece, înainte de a-l bea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS