14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Ţânţarul-tigru transmite simultan doi viruşi

 

Savanţii francezi de la Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare din Marsilia şi de la Centrul Internaţional de Cercetare Medicală Franceville au descoperit că un ţânţar poate transmite simultan doi viruşi.

Ţânţarul Aedes albopictus are capacitatea de a transmite două boli în acelaşi timp: febra dengue şi febra chikungunya.

Aedes albopictus este cunoscut mai mult sub numele de ţânţarul-tigru. Originar din Asia, el este răspândit pe toate continentele, călătorind şi înmulţindu-se în apele stătătoare. Acest ţânţar a provocat epidemia de chikungunya din Reunion, în 2006. Cercetătorii s-au interesat de dubla epidemie de febră dengue şi chikungunya survenită în Gabon. Ei au prelevat specii de ţânţari din zonele afectate de epidemie şi au constatat că ţânţarul-tigru este capabil să transmită cei doi viruşi simultan. Oamenii de ştiinţă au constatat, de asemenea, că virusul care a bântuit Gabonul în 2007 provenea dintr-o tulpină asiatică importată.

Febra dengue şi chikungu-nya pot fi uneori mortale. Chikungunya se manifestă prin dureri articulare puternice, febră şi erupţii cutanate. La rândul ei, febra dengue are simptome similare gripei: dureri de cap, de spate şi febră. Riscurile de mortalitate sunt prezente în special la persoanele fragile – sugari – sau la cele în vârstă ori slăbite din cauza altor patologii.

Studiul evidenţiază necesitatea distrugerii populaţiilor de ţânţari în scopul prevenirii unei posibile duble contaminări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS