16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinViaţa în singurul spital pentru puii de urangutan

Viaţa în singurul spital pentru puii de urangutan

Agăţat de tăblia patului, purtând un scutec şi afişând o expresie adorabilă, micuţul se uită cu mirare la agitaţia din jurul său. La doar câtiva paşi de el, o asistentă prepară un biberon cu lapte, în timp ce alta pregăteşte baia. Pe masă sunt un termometru, un tensiometru şi o sticluţă cu medicamente. Scena nu este ieşită din comun pentru un spital de pediatrie, însă imaginaţi-vă că micuţul pacient căruia i se pregăteşte ceva este un pui de urangutan. Astfel se desfăşoară lucrurile la Spitalul „Infant Care Unit“, o unitate medicală specială situată în staţiunea Bukit Merah Lake Town, supranumită „Insula Urangutanilor“, ascunsă în jungla malaieziană şi dedicată exclusiv îngrijirii puilor de urangutan. Toţi pacienţii sunt exemplare ale speciei Pongo Pygmaeus din insula Borneo.

Puii de urangutan, îngrijiţi ca şi copiii

Mulţi dintre cei 23 de pacienţi îngrijiţi şi trataţi de angajaţii spitalului sunt pui de urangutan care au fost respinşi sau abuzaţi de mamele lor şi care, fără laptele matern, riscă să moară din cauza malnutriţiei.
În acest spital special, micuţele făpturi sunt îngrijite întocmai ca şi copiii. La fiecare două ore primesc lapte cu biberonul şi le sunt monitorizate funcţiile vitale – tensiunea, nivelul de oxigen din sânge şi pulsul. Patul este culcuşul pentru mulţi dintre puii de urangutan, în timp ce incubatoarele sunt „rezervate“ celor care au temperatura corpului scăzută. În fiecare zi, micuţii sunt spălaţi cu o soluţie antiseptică şi cântăriţi, iar medicii veterinari îi monitorizează în permanenţă, asigurându-se că puii de urangutan dorm între 15 şi 22 de ore pe zi, aceasta fiind perioada de odihnă de care au nevoie.
Dar rolul de pacient nu este singura ocupaţie a micuţilor. Puii de urangutan se joacă în fiecare zi, iar cea mai mare distracţie este să tragă de cablurile aparatelor medicale ce îi monitorizează. Când ajung la vârsta de un an, animalele sunt mutate la secţia dedicată dezvoltării „copiilor“, unde sunt învăţate cum să supravieţuiască în sălbăticie.

Urangutanii de Borneo, o specie pe cale de dispariţie

Reprezentanţii Organizaţiei World Wide Fund for Nature (WWF) spun că în lume mai există doar 3.000 de urangutani de Borneo, însă, datorită muncii depuse de angajaţii spitalului din Bukit Merah Lake Town, această problemă ar putea fi rezolvată încet, dar sigur. Rata scăzută a naşterilor în rândul femelelor şi limitarea habitatului natural au fost principalele cauze ale scăderii populaţiei de urangutani de Borneo. O echipă dedicată, formată din şapte asistente şi condusă de unul dintre cei mai experimentaţi medici veterinari din Malaiezia, veghează zi şi noapte asupra sănătăţii şi bunăstării puilor de urangutan. Fără această instituţie medicală, înfiinţată în 2004, numărul urangutanilor de Borneo ar scădea vertiginos şi în curând nu ar mai rămâne nici unul. „Avem 23 de pui de urangutan în staţiunea Bukit Merah“, a spus veterinarul D. Sabapathy.
„Colaborăm cu guvernul de stat din Sarawak, ai cărui angajaţi trimit aici puii de urangutan bolnavi sau abandonaţi. Anul viitor, vom încerca să ducem înapoi în sălbăticie 23 dintre foştii pacienţi şi sperăm că vor şti să se adapteze condiţiilor din junglă“, a menţionat D. Sabapathy.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS