6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMai bine model, decât un premiu Nobel

Mai bine model, decât un premiu Nobel

Mai bine frumoase sau deştepte? Bogate sau grase? Cele mai multe dintre reprezentantele sexului slab ar prefera să fie mai degrabă frumoase, decât să aibă o inteligenţă sclipitoare.

Tinerele puse în faţa propriei imagini reflectate în oglindă sunt pline de contradicţii. Cel puţin aşa reiese dintr-un sondaj efectuat de postul american de televiziune Usa Oxygen. 25 la sută dintre doamnele intervievate au mărturisit că ar prefera să câştige programul TV „America's Next Top Model“, decât un premiu Nobel. Aşadar, pe de o parte, aspectul exterior pare determinant, acesta fiind deseori condiţionat de stereotipurile propuse de mass-media, însă, pe de altă parte, din răspunsurile doamnelor intervievate, rezultă şi o dorinţă de a pune în valoare alt tip de frumuseţe, cea interioară. De exemplu, 75 la sută dintre cele 2.000 de respondente, cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, s-au declarat dispuse să renunţe la podoaba capilară dacă în acest fel ar salva viaţa unui necunoscut, suferind astfel o anumită modificare estetică, fie ea şi reversibilă. Cu toate acestea, un sfert dintre respondente au recunoscut că ar accepta ideea să îşi vadă prietena cea mai bună pentru totdeauna grasă, dacă asta ar fi o garanţie că ele ar rămâne slabe. Să fi trecut oare timpul prieteniilor adevărate? Nu s-ar părea, având în vedere că, potrivit aceluiaşi sondaj, 88 la sută dintre respondente ar renunţa fără probleme la celular, bijuterii şi trusa de machiaj pentru a-şi ţine aproape o prietenă.

Adevărul din faţa oglinzii

Atunci când o fată este în faţa oglinzii, ea oscilează permanent între diferite poziţii, uneori chiar paradoxale, semn evident de ambivalenţă şi complexitate a relaţiei cu propria imagine. În ceea ce priveşte eterna dilemă dacă este mai bine să te căsătoreşti cu un bărbat bogat sau cu unul frumos, jumătate dintre persoanele intervievate mai tinere, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, au recunoscut că ar accepta să aibă drept soţ un bărbat urât, dacă ar avea un cont gras în bancă. „Femeile din ziua de azi sunt o combinaţie complexă de altruism şi materialism, vanitate şi nesiguranţă, loialitate şi egocentrism. Acest sondaj evidenţiază dihotomia care există în noi toate“, a explicat psihoterapeutul Jenn Berman. „În ultimele decenii, figura femeii a trecut prin diferite transformări. Acestea au determinat sexul feminin să îşi reevalueze propriul sistem de valori, priorităţi şi decizii. Femeia de azi nu se mai recunoaşte în generaţia bunicilor şi elaborează o nouă imagine despre sine, care ţine cont de schimbările ce au avut loc în societate“, a explicat, la rândul său, psihologul Sonia Bertola. Importanţa acordată banilor şi aspectului exterior are deseori drept rezultat o căutare obositoare a perfecţiunii fizice care, uneori, duce în plan secund calităţi şi valori mult mai profunde. De altfel, sondajul scoate în evidenţă exact această ambivalenţă între aşa-numita frumuseţe estetică şi bunătatea sufletească şi între siguranţa materială şi cea afectivă. Deseori, femeile întâmpină dificultăţi pentru că oscilează între aceşti doi poli, fără să reuşească să găsească o identitate care să le ajute să se integreze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII