8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDormiţi liniştiţi şi economia va lua avânt

Dormiţi liniştiţi şi economia va lua avânt

Un neurolog olandez este convins că angajaţii care se odihnesc bine în timpul nopţii vor contribui la relansarea economiei.

Un somn nocturn liniştit este benefic nu doar pentru sănătate, ci şi pentru economie. Cel puţin aceasta este concluzia la care a ajuns neurologul olandez Ysbrand van der Werf, profesor la Institutul de Ştiinţe Neurologice din cadrul Vrije Universiti din Amsterdam. Acesta a efectuat un studiu detaliat cu privire la procesele care au loc la nivel cerebral în timpul somnului. În opinia specialistului olandez, chiar dacă nu ne dăm seama, atunci când dormim în apropierea unei autostrăzi, căi ferate, aeroport sau zone cu un trafic ridicat, zgomotul ne afectează. În urma cercetărilor sale, Van der Werf a ajuns la concluzia că persoanele care se odihnesc în astfel de condiţii întâmpină mai multe dificultăţi atunci când trebuie să îşi amintească anumite informaţii, dar şi când trebuie să memoreze şi să organizeze alte date noi. „În timpul somnului, hipocampul, zona cerebrală responsabilă cu fixarea amintirilor, nu funcţionează la fel de bine atunci când undele de joasă frecvenţă ale creierului sunt deranjate“, a explicat Van der Werf. Faptul că un somn agitat şi insuficient în timpul nopţii afectează randamentul şi productivitatea la serviciu era bine ştiut, însă, de data aceasta, cercetătorul olandez a vrut să stabilească dacă în timpul somnului se întâmplă ceva care să influenţeze o zonă crucială cum este hipocampul. De obicei, daunele la nivelul hipocampului conduc la grave dificultăţi în formarea noilor amintiri (amnezie anterogradă) şi, de obicei, afectează şi accesul la amintirile anterioare producerii leziunii (amnezia retrogradă). Chiar şi o uşoară tulburare a somnului profund poate avea consecinţe negative.

Zgomotul – factor de risc

Somnul profund durează cel puţin jumătate din timpul dedicat odihnei şi se caracterizează prin emiterea de unde de joasă frecvenţă. Acestea ajută creierul să reorganizeze informaţiile acumulate în timpul zilei, creând astfel spaţiu pentru altele noi. Când creierul este deranjat de zgomote sau de lumină în timpul acestui proces, a doua zi, hipocampul, altfel spus centrul memoriei, întâmpină mai multe dificultăţi în a funcţiona aşa cum trebuie. Persoanele care dorm prost îşi dau seama că răul a fost deja produs. Cel puţin aceasta este concluzia la care a ajuns Van der Werf, după ce a analizat în timpul zilei imaginile obţinute cu ajutorul rezonanţei magnetice ale creierului unor persoane, care, în timpul somnului, au perceput diferite zgomote. Persoanele care au avut un somn liniştit au fost, în schimb, capabile să recunoască 50 dintre cele 100 de imagini prezentate anterior. „Vreau să militez pentru o reevaluare a somnului, care trebuie să se desfăşoare în linişte totală. Iar acest lucru este benefic şi pentru cel care doarme, dar şi pentru economie, pentru că patronii care au angajaţi odihniţi pot să le exploateze la maximum potenţialul“, a spus Van der Werf. Pe de altă parte, pe lângă faptul că dormim în oraşe din ce în ce mai zgomotoase, se pare că orele de somn sunt mai puţine. „Nu există o normă unică pentru toată lumea în ceea ce priveşte orele de somn. Unii au nevoie de zece ore, alţii se simt perfect şi după cinci. Tendinţa de diminuare a orelor dedicate somnului este însă un fenomen îngrijorător“, a mai spus specialistul olandez.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII