22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLisabona, un oraş fascinant

Lisabona, un oraş fascinant

Capitala Portugaliei, Lisabona, este unul dintre cele mai plăcute oraşe  europene datorită atmosferei sale unice, plină de contraste.

Lisabona este un oraş cu o viaţă culturală intensă, considerat de mulţi o capitală a contrastelor. Pe de o parte, fascinează cu arhitectura şi atmosfera fermecătoare din centrul vechi, unde timpul parcă a stat în loc, iar pe de alta, zona comercială surprinde cu clădiri moderne, înalte, ce creează impresia de metropolă modernă.
Lisabona a fost întemeiată de fenicieni, în secolul II î.d.H. a fost ocupată de romani, iar în jurul anului 1260 a devenit capitala Regatului Portugaliei. În urma cuceririi unor colonii, a devenit unul dintre cele mai bogate oraşe din Europa. Între 1580-1640 (perioada ocupaţiei spaniole), oraşul a decăzut treptat, iar în 1755 un cutremur de pământ, urmat de un tsunami şi de un incendiu, a distrus mare parte din el. În 1988, alt incendiu (cel mai mare dezastru din istoria Lisabonei după 1755) a transformat în scrum zona comercială a oraşului.
După toate aceste evenimente care parcă au încercat să şteargă orice urmă de istorie, oraşul se mai poate mândri cu un cartier vechi, Alfama, cu străzi înguste şi pitoreşti, singurul care a supravieţuit marelui cutremur din 1755.

Biblioteca do Palacio Nacional, o operă de artă

Orice călător care ajunge în Lisabona este interesat de numeroasele obiective turistice, iar simplul fapt că vă plimbaţi pe străzile oraşului şi îi priviţi pe localnici vă dă impresia că vă aflaţi într-un muzeu în aer liber.
Dacă vă pasionează arhitectura, nu omiteţi să vizitaţi Biblioteca do Palacio Nacional da Aiuda, o adevărată operă de artă, cu care portughezii se mândresc de fiecare dată când au ocazia.

Sao Jorge, cea mai înaltă colină a oraşului

Un mod de a vă bucura de o vedere panoramică a Lisabonei este să urcaţi pe una dintre cele şapte coline ale oraşului. Sao Jorge este cea mai înaltă dintre ele şi cea mai faimoasă, deoarece oferă cea mai frumoasă privelişte, în special la apusul soarelui, dar şi pentru că aici se află castelul cu acelaşi nume, loc în care vă puteţi petrece timpul admirând, de partea cealaltă a zidului cetăţii, râul Tejo, care este traversat de cel mai înalt pod suspendat din Europa. Acesta a fost construit de aceeaşi companie ce a înălţat podul Golden Bridge din San Francisco.
Altă zonă care merită vizitată este Belem, unde se păstrează două construcţii de pe vremea marilor descoperiri geografice, care figurează pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO: Mosteiro dos Jeronimos, ridicată la dorinţa regelui Manuel I, şi Torre de Belem, construcţie realizată pentru supravegherea intrării în portul oraşului.
Sunt foarte multe de spus despre capitala Portugaliei, dar ca să înţelegeţi cu adevărat spiritul şi atmosfera ce par să aparţină altor timpuri, trebuie să o vizitaţi. Lisabona este una dintre cele mai plăcute capitale europene datorită atmosferei sale unice, a diversităţii culturale şi a preţurilor rezonabile. Este locul unde puteţi vizita un adevărat muzeu în aer liber, dar şi unde puteţi face plajă şi înota în Oceanul Atlantic la doar 20 km de centrul oraşului.

Cabo da Roca, punctul cel mai vestic al Europei

Câteva staţiuni celebre de pe malul oceanului sunt Cascais şi Estoril, pline de turişti în tot timpul anului, indiferent de anotimp, pentru că oferă o superbă privelişte către Atlantic. La câţiva kilometri de ele se află Cabo da Roca, punctul cel mai vestic al Europei.
Pentru a explora această zonă puteţi închiria o maşină sau aveţi varianta transportului în comun. Din Sintra se poate lua autobuzul de Cascais, care, pentru 3,75 euro, vă lasă la capătul vestic al continentului. În momentul în care plecaţi către Cabo da Roca este recomandat să vă îmbrăcaţi bine, deoarece diferenţa de temperatură faţă de interiorul coastei este mare. Odată ajunşi acolo, vă puteţi bucura de privelişti superbe şi de un aer cu adevărat „occidental“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII