14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDumnezeu, la masă cu politicienii

Dumnezeu, la masă cu politicienii

Vă mai amintiţi de întrebarea „Credeţi în Dumnezeu, domnule Iliescu?“, adresată de fostul preşedinte Emil Constantinescu contracandidatului său Ion Iliescu, în 1996, în campania pentru Cotroceni? În multe cazuri, credinţa se dovedeşte asul din mâneca politicienilor, dornici să adune voturi.

Cât de important este Dumnezeu la Casa Albă? Sau la reşedinţa cu numărul 10 de pe Downing Street? Sau, de ce nu, chiar la noi, la Cotroceni? De la Bucureşti şi până dincolo de Ocean, la Washington, „pluteşte“ o întrebare, la care nu este deloc uşor de găsit un răspuns care să mulţumească pe toată lumea: cât de mult contează religia în politică şi cât ar trebui să conteze?
În urmă cu 13 ani, luat la întrebări în legătură cu credinţa sa în Dumnezeu, fostul preşedinte Ion Iliescu s-a limitat să spună că este liber-cugetător, mărturisirea sa având drept consecinţă pierderea multor voturi, ştiut fiind faptul că românii sunt un popor profund credincios. Religia nu stârneşte controverse doar pe plaiuri mioritice. La un moment dat, luat prin surprindere de insistenţele cu privire la credinţa premierului britanic Tony Blair, purtătorul de cuvânt al acestuia, Alastair Campbell, a declarat spontan: „We don’t do God“, altfel spus, şeful său „nu se ocupă de Dumnezeu“. De altfel, religia a fost dintotdeauna un subiect tabu pentru premierul britanic, care la finalizarea mandatului său a trecut de la anglicanismul liberal la catolicismul conservator. Cu ocazia documentarului „The Blair Years“, dedicat de BBC celor zece ani petrecuţi de Blair pe Downing Street, fostul premier a mărturisit că a refuzat să vorbească despre religie tocmai pentru că, într-o ţară conservatoare precum Marea Britanie, credinciosul este confundat cu uşurinţă cu un „ciudat“. În plus, cotidianul Herald Tribune ne aminteşte că în discursul televizat rostit în ajunul invadării Irakului, Blair ar fi dorit să încheie cu cuvintele „Dumnezeu să vă binecuvânteze!“, tradiţionalul „God bless you!“, rostit de fiecare preşedinte american. Consilierii lui l-au sfătuit însă să se abţină, astfel că Blair s-a limitat la mult mai laicul „Thank you!“.

Americanii şi religia

Nu la fel se întâmplă dincolo de Ocean, în Statele Unite, unde credinţa politicienilor este văzută cu ochi buni de masa largă a electoratului. De altfel, ascensiunea fostului preşedinte George Bush, precum şi politica sa externă au fost motivate şi condiţionate de credinţă. Succesorul său, Barack Hussein Obama, şi-a afirmat, la rândul său, nestrămutata credinţa creştină şi dorinţa de a trăi conform preceptelor lăsate de Dumnezeu. În acelaşi timp însă, actualul preşedinte american a demonstrat concetăţenilor săi că nu este habotnic, având opinii liberale. Preşedintele american susţine dreptul femeilor la avort şi folosirea celulelor stem în tratamentul medical. De altfel, în campania electorală, democratul Obama a traversat un moment mai dificil, după ce mentorul său spiritul, Jeremiah Right, a lansat o serie de declaraţii antiamericane vehemente, faţă de care actualul preşedinte a trebuit să ia atitudine. Deşi, iniţial, contracandidaţii lui Obama au avut motive să jubileze, ulterior s-a demonstrat că incidentul l-a ajutat pe candidatul democrat să urce în topul preferinţelor electoratului. Obama a reuşit să depăşească momentul într-un mod cu totul strălucitor, alocuţiunea sa fiind comparată cu renumitul discurs al lui John Kennedy, în care acesta a lămurit o dată pentru totdeauna discuţiile pe seama catolicismului său. La acea vreme, americanii nu se prea îngrămădeau să aleagă un catolic, iar în legendarul discurs de la Houston,  Kennedy a promis solemn conaţionalilor săi că religia sa nu se va răsfrânge asupra chestiunilor de stat şi că va respecta amendamentul constituţional privind separarea Bisericii de Stat. Kennedy a fost ales şi s-a ţinut de cuvânt. La o jumătate de secol distanţă, într-un discurs la fel de apreciat, Obama a declarat că nu se va dezice niciodată de pastorul său, însă în politică va fi total independent de opiniile radicale ale acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII