17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNordul Europei, descoperit în trei zile

Nordul Europei, descoperit în trei zile

Dacă vreţi să cunoaşteţi lumea şi să exploraţi numeroase destinaţii turistice, Europa este locul potrivit. În dorinţa de a propune o destinaţie de vacanţă deosebită, am descoperit un traseu turistic în trei oraşe din două ţări ce poate fi realizat în trei zile.

Pentru a descoperi nordul Europei, pornim de pe Aeroportul din Bucureşti spre Bruxelles. Capitala Belgiei este un oraş cosmopolit, unde întâlneşti cei mai mulţi oameni de afaceri şi parlamentari, dar şi turişti dornici să descopere istoria teritoriului flamand.
Prima menţionare a oraşului datează din jurul anului 700, când Sfântul Vindecean, episcop de Cambrai, s-a îmbolnăvit la Bruxelles, cu ocazia unei vizite. La „naşterea“ Belgiei, în 1830, oraşul era populat de flamanzii autohtoni, dar şi de valoni, germanofoni, precum şi de francofoni de origine pariziană.
Bruxelles a devenit încetul cu încetul oraş cosmopolit. În anii 1960-1970, s-au stabilit aici multe familii imigrante, majoritatea din fostele colonii belgiene, precum şi din Africa de Nord. În anii 1980-1990, cosmopolitizarea a mers mai departe, datorită întregirilor de familii. Printre altele, un mare val de imigranţi a venit din Europa Centrală.
Obiectivele turistice pe care trebuie să le iei în calcul în momentul în care te afli aici sunt: Piaţa Mare din Bruxelles (în franceză – Grand Place, în neerlandeză – Grote Markt), Statuia Menneken Pis, Teatrul Regal al Monedei, unde s-a proclamat independenţa Belgiei în 1830, Parcul Jubileului, Catedrala „Sfântul Mihail şi Sfânta Gudura“, Basilica de la Koekelberg, a cincea din lume ca mărime, Marolles – cartier popular unde se află renumitul talcioc din Bruxelles. Acesta îşi datorează renumele Palatului Justiţiei. În ciuda faptului că sunt numeroase obiective turistice în acest oraş, le puteţi vedea şi cunoaşte îndeaproape în mai puţin de o zi.

Bruges, Veneţia Nordului

După explorarea Capitalei, urmează unul dintre cele mai frumoase oraşe belgiene, Bruges. Supranumit şi Veneţia Nordului, el este considerat unul dintre cele mai pitoreşti oraşe ale Belgiei. Locuitorii îi spun „Brugge die scone“ (Minunatul Bruges) pentru că, în ciuda faptului că este foarte mic, se poate mândri cu o mulţime de obiective turistice.
Atestat din secolul al VII-lea, oraşul Bruges, din nordul Belgiei, situat la doar 45 de minute de Bruxelles, a fost construit pe malurile canalului Grand Ostende. În secolul al XIII-lea a devenit unul dintre cele mai importante oraşe ale nordului Europei datorită creşterii nivelului mării şi inundării uscatului. Vasele puteau ajunge aici pe un braţ al mării şi apoi pe un canal, schimbul de mărfuri era înfloritor, iar activitatea Bursei a crescut în mod simţitor. În 1384, ducii de Burgundia şi-au stabilit aici reşedinţa după ce au obţinut stăpânirea Flandrei. Multă vreme, Bruges a fost considerat bijuteria coroanei burgunde. După aproape 100 de ani, ieşirea la mare s-a închis, iar rolul de centru comercial a fost preluat de Anvers. Uimitor este faptul că toate clădirile din centrul vechi au rămas neschimbate, motiv pentru care a fost inclus în patrimoniul UNESCO din anul 2000. Asemenea oraşelor flamande, Bruges are casele frumos aliniate, pe malul canalelor de basm, care, de altfel, sunt mult mai liniştite şi mai puţin aglomerate decât în Veneţia.
Oraşul poate fi vizitat în orice perioadă a anului, în fiecare anotimp având un mesaj de transmis fiecărui călător. Într-una dintre cele două mari pieţe din centrul vechi al localităţii există Basilica „Sfântul Sânge“, ce adăposteşte o relicvă nepreţuită, şi anume o fiolă de sânge despre care se spune că I-a aparţinut lui Iisus Hristos, fiind adusă în Flandra de la Constantinopol în secolul al XIV-lea. Basilica este construită în stilul gotic, iar subsolul capelei, în stilul romantic. Fiind înconjurat de o mulţime de străduţe medievale, oraşul vechi poate fi vizitat doar pe jos, cu bicicleta, cu trăsura sau chiar cu gondola pe canal, dacă vremea permite. Străzile sunt împodobite cu aproximativ 600 de statui ale Fecioarei, printre care una a lui Michelangelo, fiind singura operă a artistului care a părăsit Italia în timpul vieţii sale.
Deşi este un oraş mic, Bruges este renumit în întreaga lume nu numai pentru istorie şi arhitectură, ci şi pentru faimoasele magazine de bere, dantelă şi ciocolaterii, având grijă să se ridice la aşteptările şi celui mai pretenţios turist.
Nu ai cum să rămâi indiferent atunci când intri într-un magazin ce deţine 500 de sortimente de bere, de la cele exotice cu cireşe, mango, cactus sau ananas, la cele mai puternice, care te ameţesc de la câteva guri, dată fiind concentraţia mare de alcool.
Pentru cei ce adoră dulciurile, Belgia – Bruges, în mod deosebit – este paradisul ciocolateriilor. Unul din trei magazine din Bruges este o ciocolaterie, cu laborator propriu şi cu vitrine foarte atent amenajate, astfel încât îţi este imposibil să nu intri şi să nu deguşti un sortiment. Ciocolata belgiană este renumită pretutindeni, iar branduri din această industrie au făcut înconjurul lumii datorită calităţii şi rafinamentului.
O ciocolaterie care ne-a atras atenţia şi pe care o recomandăm cu căldură este Dumon, ce datează de sute de ani, fiind întreţinută de o famile din tată în fiu, păstrând secretele reţetelor cu stricteţe. Cu străzi mici şi cochete, cu terase deschise, cu tarabe cu suveniruri, îţi dă senzaţia că este mereu în sărbătoare. Bruges este de departe cel mai frumos oraş al Belgiei, unul dintre locurile în care revii cu plăcere de fiecare dată pentru a te simţi într-o lume de poveste.

Amsterdam, un oraş al contrastelor

Dacă Belgia ne-a încântat cu ciocolata fină şi de tradiţie, acum este rândul Olandei să ne bucure privirea cu cele mai frumoase lalele. Recunoscută după deosebitele flori, capitala Olandei ne încântă privirile şi cu clădirile vechi de sute ani realizate în stil gotic. Mărturii ale acestui stil sunt obiectivele turistice precum Impunătorea Oude Kerk.
De asemenea, nu trebuie să rataţi Piaţa Dam, deoarece se spune că aceasta este inima simbolică a oraşului, aici se află Koninklijk Paleis (Palatul Regal). Acesta a fost construit în secolul XVII, clădirea servind iniţial ca primărie a oraşului şi devenind reşedinţa monarhilor Olandei, începând cu Louis Bonaparte, fratele lui Napoleon, în 1808. Puteţi vizita şi casa în care Anne Frank şi-a scris jurnalul. Aceasta împreună cu familia ei şi un grup mic s-au ascuns aici timp de doi ani în perioada nazistă pentru a evita deportarea. Anne a scris un jurnal în care descrie viaţa înspăimântătoare pe care a trăit-o familia sa. Acesta de întrerupe cu doar câteva zile înainte ca toţi să fie trădaţi şi trimişi în lagărele de concentrare. Dintre cei opt oameni care se ascundeau, doar tatăl Annei a supravieţuit. Ea a murit de tifos la câteva săptămâni înainte de sfârşitul războiului. În 1947, tatăl fetei a publicat jurnalul, care a devenit simbolul opresiunii omenirii. În acelaşi timp, Amsterdam este considerat şi un oraş al toleranţei datorită libertăţii foarte mari în ceea ce priveşte distracţia şi viaţa de noapte.

Preţuri orientative

Preţul unui bilet de avion Bucureşti – Bruxelles, companie low cost, porneşte de la 50 de euro.
Biletul de tren Bruxelles – Bruges costă aproximativ şapte euro dus-întors.
Biletul de tren Bruxelles – Amsterdam porneşte de la 60 de euro dus-întors (timp parcus: trei ore).
Cazarea în Bruxelles la hoteluri de trei-patru stele cu rezervări on line porneşte de la 50 de euro/noapte.
Bruges – cazarea la pensiuni private sau hoteluri de trei stele începe de la 40 de euro.
Amsterdam – te poţi caza la un hotel de trei stele cu 70 de euro/ noapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII