16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Colţul gospodinei

De câte ori nu v-aţi dorit ca şi mâncarea dumneavoastră să aibă gustul pe care îl avea cea a bunicii. Aţi tot tras cu ochiul şi astăzi puteţi împărtăşi şi celorlalte gospodine tainele pregătirii unor mâncăruri gustoase.
– Carnea din supă se frăgezeşte dacă se adaugă câteva picături de oţet sau suc de lămâie.
– Cârnaţii nu crapă la prăjit dacă sunt cufundaţi înainte de preparare în lapte rece.
– Brânza, caşcavalul se rad mai uşor dacă se ţin învelite în hârtie pergament, la frigider, aproximativ 15 minute înainte de utilizare.
– Citricele dau mai mult suc dacă înainte de a le stoarce le introduceţi puţin în cuptorul cu microunde.
– Ciupercile uscate şi tocate se pot folosi cu succes ca şi condiment pentru supe şi sosuri.
– Sosul de hrean prea picant se poate drege adăugând smântână, unt sau un măr ras.
– Friptura de porc capătă o aromă deosebită dacă se condimentează carnea cu scorţişoară; în acest caz, nu trebuie prăjită prea tare.
– Peştele devine mai fraged şi mai gustos dacă se pune la dezgheţat într-un vas cu lapte călduţ.
– Sardelele crude se dezosează uşor folosind următoarea metodă: tăiaţi-le capul, despicaţi-le pe lung, apoi apucaţi de capătul de jos al şirei spinării şi trageţi-o uşor afară, ţinând-o între index şi degetul mare.
– Sosurile groase nu mai fac pieliţă dacă puneţi pe suprafaţa lor câteva bucăţele de unt.
– Mămăliga nu mai face cocoloaşe dacă înainte de a pune mălaiul la fiert îl stropiţi cu apă rece.
– Sfecla pentru salată îşi păstrează culoarea roşie dacă înainte de a o pune la fiert o spălaţi bine în apă cât mai fierbinte.
– Icrele de heringi se desărează uşor dacă sunt puse în lapte sau apă rece, într-un tifon împăturit în două. Se ţin o oră, după care se storc şi se prepară cu untdelemn.
– Când scoateţi icrele dintr-un peşte, fiţi atenţi să nu se rupă şi fierea, care le va face amare.
– Musacaua, budinca şi pilaful se reîncălzesc numai pe baie de aburi.
– Găluştele de griş vor avea o culoare frumoasă dacă puneţi în compoziţie şi două linguriţe de mălai grişat, iar în gălbenuş adăugaţi puţină sare.
– Supa care nu are suficientă grăsime poate fi „dreasă“ cu un morcov dat pe răzătoarea mică şi călit în puţin untdelemn.
– Tava de prăjituri nu trebuie unsă cu unt sau untdelemn şi pe margini, pentru că prăjitura nu va mai creşte suficient în cuptor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS