20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinParisul, eleganţă şi stil

Parisul, eleganţă şi stil

Capitala Franţei este unul dintre cele mai frumoase şi romantice locuri din lume. Acest oraş cosmopolit cucereşte prin farmecul oamenilor şi arhitectura clădirilor.

Capitala Franţei este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume pentru că reuşeşte să cucerească prin artă, clădiri impresionante, muzee de o valoare inestimabilă şi izul romantic care se regăseşte în fiecare colţişor al oraşului.
În afară de aerul sobru şi elegant pe care îl inspiră clădirile vechi şi muzeele impozante, tinerii pot găsi aici şi locuri de distracţii. Parcul de distracţii din estul oraşului, Disneyland Resort Paris, este o opţiune, iar biletul de intrare cotă 50 de euro. Nopţile le puteţi petrece în Le Lido – cabaret de pe Champs-Élysées, faimos pentru spectacolele exotice şi unde, ca soldat american aflat în permisie cu nişte prieteni, Elvis Presley a dat un concert ad-hoc. Bal du Moulin Rouge, Le Crazy Horse Saloon, Les Folies Bergere sunt cluburi de noapte faimoase. Cei romantici pot alege o plimbare pe Sena, după care o cină la unul dintre restaurantele franţuzeşti, unde pot savura renumitele brânzeturi deosebite, acompaniate de un vin autohton.

Turnul Eiffel a devenit dintr-o eroare un monument

Turnul Eiffel este o construcţie faimoasă pe schelet de oţel. Acesta este simbolul Franţei la nivel mondial. Numit după arhitectul său, Gustave Eiffel, Turnul este una dintre principalele destinaţii turistice, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual.
Structura a fost construită în perioada 1887-1889 ca să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluţiei franceze. A fost inaugurat pe 31 martie 1889 şi deschis pe 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oţel, folosind două milioane şi jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranţă în acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit la construirea turnului, atunci când au fost instalate lifturile.
Ascensoarele originale funcţionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, cele actuale fiind electrice.
Turnul are 300 de metri înălţime, excluzând antena din vârf, de 20 de metri, şi o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit, era cea mai mare clădire din lume. Întreţinerea turnului include 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare şapte ani. În funcţie de temperatura aerului, Turnul Eiffel îşi schimbă înălţimea cu câţiva centimetri datorită contracţiei şi dilatării aliajului de metale.
La început, publicul a întâmpinat cu multă reticenţă această construcţie, considerând-o inestetică. Astăzi însă, Turnul este simbolul oraşului şi una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume.
Unul dintre clişeele hollywoodiene este priveliştea de la o fereastră pariziană, care întotdeauna include Turnul Eiffel.
La început, Eiffel a primit permisiunea de a menţine monumentul doar 20 de ani, dar, ţinând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunicaţiilor, s-a renunţat la dărâmarea lui.
Turnul are trei niveluri, iar accesul publicului la primul şi al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât şi cu liftul, în schimb, accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.

Adevărata artă, în muzeele pariziene

Luvrul este cel mai mare muzeu parizian, după suprafaţă, şi printre cele mai cunoscute din lume. Clădirea este un fost palat regal, situat în inima capitalei Franţei, între malul drept al râului Sena şi Rue de Rivoli. Curtea sa principală se află pe axa bulevardului Champs-Elysees. Este unul dintre cele mai vechi şi mai mari muzee din lume, cu o lungă istorie în păstrarea patrimoniului artistic al Franţei, de la regii capetieni până la Imperiul lui Napoleon. Luvrul găzduieşte foarte multe opere de artă, inclusiv pictura Mona Lisa şi statuia Venus din Milo.
Muzeul d’Orsay este găzduit într-o gară din secolul XIX convertită şi care conţine în special opere impresioniste. Centrul Georges Pompidou, cunoscut şi ca Beaubourg, este o clădire neobişnuită, care găzduieşte Muzeul de Arte Moderne şi un centru cultural cu o mare bibliotecă publică. Lângă această clădire se află şi Atelierul „Constantin Brâncuşi“. În Muzeul Rodin se află o mare colecţie de opere ale celebrului sculptor francez. Francois-Auguste-Rene Rodin a fost unul dintre cei mai influenţi artişti, creaţiile sale marcate de forţă şi realism schimbând radical peisajul artistic al secolului XX. A refuzat să ignore aspectele negative ale umanităţii, iar lucrările sale diverse abordează atât teme precum decăderea morală şi nefericirea, cât şi pasiunea sau frumuseţea. Muzeul Picasso este localizat în Hotelul Salé, pe strada Thorigny, în cadrul districtului Marais din Paris. Muzeul are un număr mare de picturi pe care Picasso le-a pictat după aniversarea a 70 de ani. Sunt şi câteva încăperi cu prezentări tematice, dar, în general, muzeul urmează axa cronologică a faptelor, expunând lucrările începând cu tinereţea lui Picasso şi terminând cu bătrâneţea sa. Alte exponate includ fotografii, manuscrise şi bucăţi din ziarele vremii.

Monumente şi clădiri reprezentative pentru Paris


Turnul Eiffel, considerat la început o eroare, acum este un monument;
Arc de Triomphe – monument din centrul Place de l’Étoile;
Palais Garnier – sediul Operei din Paris;
Catedrala Notre-Dame pe Ile de la Cité;
Clădirea Samaritaine – galerii comerciale de la începutul sec. al XX-lea
Sorbonne – Universitate faimoasă, fondată în Evul Mediu;
Statuia Libertăţii – o versiune mai mică a statuii din Portul din New York, pe care Franţa a dăruit-o Statelor Unite în 1886;
Pantheonul din Paris – biserica şi mormântul celor mai mari personalităţi ale Franţei;
Sainte-Chapelle – capelă din secolul XIII;
Église de la Madeleine – biserică;
Place des Vosges – piaţă din districtul Marais, creată în timpul domniei lui Henric al IV-lea.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII