10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Scurte stiri

Invitaţie la concert

Melomanii din Craiova sunt invitaţi marţi, la ora 19.00, la un concert inedit al Filarmonicii „Oltenia“. Îşi dau concursul un grup de artişti instrumentişti din cadrul Orchestrei simfonice şi solişti din Corala Academică ale Filarmonicii. Dirijorul concertului este Alan Bennet, din Statele Unite, maeştri de cor – Eugen Petre Sandu şi Edward Man, iar la pian – Corina Stănescu. Din program fac parte creaţiile „If ye love me“ şi „A new commandment“ ale compozitorului britanic Thomas Tallis, lucrările „Ave verum corpus“, „O sacrum convivium“, „I will not leave you comfortless“ ale compozitorului W. Byrd, motetul „Jesu, meine Freude“, BWV 227 al lui Bach, patru motete aparţinând lui M. Durufle, patru cvartete vocale, op. 92 din creaţia lui Brahms, imnuri religioase şi tradiţionale din America, „Wondrous love“ şi „Saints bound for Heaven“, ale lui Robert Show. Iubitorii de muzică au ocazia vineri, la ora 19.00, să asculte un concert extraordinar de arii şi uverturi celebre din opere, susţinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia“, sub bagheta dirijorului Leonard Dumitru şi cu soprana Lăcrămioara Roată în prim-plan. Printre altele, melomanii pot audia uvertura „Cavaleria uşoară“ a lui Suppe, Aria „Je marche sur tous les chemins“ din opera „Manon“ a lui Massenet, uverturile operelor „Bărbierul din Sevilla“, „Italianca în Alger“, „Cenuşăreasa“, „Coţofana hoaţă“ ale lui Rossini, aria „Ombre legere“ din opera „Dinorah“ a lui Meyerbeer, Aria clopoţeilor din opera „Lakme“ a lui Delibes, uvertura operei „Don Pasquale“ şi aria Norinei din opera „Don Pasquale“ din creaţia lui Donizetti.

Click News

 

Bran, printre cele mai frumoase zece castele din lume

Bran se află pe lista celor mai frumoase zece castele medievale din lume, alcătuită de site-ul postului de ştiri CNN şi prezentată ca recomandare de destinaţii turistice atractive. Fortificaţia din judeţul Braşov se află alături de construcţii celebre din Europa, cum ar fi castelul Bamburgh (din Anglia, construit în secolul XII), Neuschwanstein (din landul german Bavaria) şi Haut-Koenigsbourg (din regiunea franceză Alsacia).

Lista alcătuită de CNN include, în total, patru fortificaţii din Marea Britanie, două din Franţa şi câte una din România, Germania, Danemarca şi Elveţia. În aceasta este precizat şi preţul biletului de intrare la fiecare dintre cele zece castele. Cea mai scumpă este o vizită la cel din oraşul Leeds (Anglia), care costă echivalentul a 25,2 dolari, în timp ce biletul de intrare la Bran, 4,25 dolari, este cel mai ieftin. Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. Fortificaţia atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu Dracula – faimă ce i se trage de la romanul omonim al lui Bram Stoker.

NewsIn

 

O coproducţie România-Marea Britanie-Ungaria, în competiţie la Berlin

Filmul „Katalin Varga“, scris şi regizat de britanicul Peter Strickland, o coproducţie România-Marea Britanie-Ungaria, a fost selectat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (5 – 15 februarie). Coproducţia este filmul de debut al regizorului britanic Peter Strickland şi îi are în rolurile principale pe Sebastian Marina, Hilda Peter, Norbert Tanko şi Tibor Palfy. Este povestea unei femei care fuge împreună cu fiul său, pentru a-l căuta pe bărbatul care o violase cu ani în urmă şi pentru a se răzbuna pe acesta. Filmările au avut loc în apropiere de Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc şi au fost realizate cu o echipă restrânsă şi un buget de producţie minimal. Tot procesul de pregătire şi producţie a filmului a durat mai bine de patru ani.

Organizatorii festivalului au declarat că se bucură să poată prezenta şi anul acesta numeroase avanpremiere mondiale şi că filmele din competiţie sunt documentare despre condiţiile de viaţă din lumea globalizată în care trăim.

Costa – Gavras, Stephen Frears, Bertrand Tavernier, Andrzej Wajda şi Francois Ozon se numără printre regizorii ale căror filme vor fi anul acesta în competiţie la cea de-a 59-a ediţie a Festivalului de Film Internaţional de la Berlin, potrivit site-ului festivalului. Peliculele din cadrul evenimentului sunt produse în Argentina, Danemarca, Franţa, Grecia, Marea Britanie, Italia, Iran, Peru, Polonia, România, Spania, Ungaria, Uruguay şi SUA. Patru filme dintre cele 26 vor fi prezentate în afara competiţiei.

NewsIn

 

Craiovenii pot întâlni „Soţul perfect, soţia ideală“

Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români, cu binecuvantarea ÎPS Dr. Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, organizează luni conferinţa cu tema „Soţul perfect, soţia ideală“, susţinută de părintele Nicolae Tănase. Aceasta va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, începând cu ora 18.00. În prima parte o conferinţei, părintele Nicolae Tănase va prezenta tema „Soţul perfect, soţia ideală“, iar în cea de-a doua parte va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu privire la tema expusă.

Obiectivele acestei conferinţe sunt: promovarea valorilor de credinţă ortodoxă în rândul tinerilor şi al publicului larg; conştientizarea importanţei tainei căsătoriei; încercarea de a da un răspuns problemelor tot mai stringente pe care familia le întâmpină în societatea contemporană.

Intrarea este liberă, conferinţa adresându-se tuturor locuitorilor municipiului Craiova, atât celor căsătoriţi, cât şi celor care vor să îşi întemeieze o familie.

La conferinţă sunt invitaţi ÎPS Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Craiovei şi ai asociaţiilor partenere.

ClickNews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS