20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGafe în numele ştiinţei

Gafe în numele ştiinţei

Atunci când vine vorba de ştiinţă, actorii, oamenii politici sau liderii de opinie nu se dovedesc tocmai cei mai buni specialişti.

Vedetele nu sunt chiar campioane atunci când îşi dau cu părerea despre ştiinţă sau măcar încearcă să se inspire din domenii ce nu le sunt tocmai accesibile. Un exemplu este diva americană Mariah Carey, care pentru cel mai recent album al său, „E=MC2“, s-a folosit de celebra ecuaţie a lui Einstein despre energie. Solista pop şi-a motivat alegerea, reinterpretând astfel formula inventatorului: „Emanciparea egal de două ori Mariah Carey“. Din păcate pentru diva americană, acel 2, aşa cum ştiu şi copiii din şcoala primară, nu înseamnă dublarea unui număr, ci ridicarea la pătrat. Din punct de vedere ştiinţific, celebra ecuaţie fizică se explică astfel: energia unui corp este egală cu masa sa înmulţită cu viteza luminii la pătrat. Însă, cele mai mari dezastre din seria „perle de vedete“ provin din domeniul medicinei. Site-ul britanic Sense about Science, creat tocmai pentru a denunţa pseudoştiinţa şi pentru a dezvălui incorectitudinile care circulă în mass-media, a dat publicităţii un clasament cu cele mai cunoscute gafe rostite de personalităţi, de la actori până la oamenii politici.

Tom Cruise contra psihiatriei

După cum bine se ştie, actorul Tom Cruise este un adept al Scientologiei, mişcarea religioasă fondată de Ron Hubbard şi, ca atare, nu ar trebui să surprindă prea mult opiniile sale în ceea ce priveşte psihiatria. Cruise a numit psihiatria o „pseudoştiinţă“ şi a declarat că administrarea de medicamente pentru tratarea unor afecţiuni psihice este nejustificată. În acelaşi timp, Cruise se opune vehement administrării de antidepresive. Potrivit scientologului Ron Hubbard, cauza reală a problemelor mentale o reprezintă amintirile dureroase reprimate încă din copilărie şi chiar din uter. Potrivit adepţilor acestui cult, oamenii au aceste amintiri de la nişte extratereştri, numiţi tetani, care au fost ucişi pe Pământ în urmă cu milioane de ani de geniul malefic Xenu, care i-a aruncat într-un vulcan şi i-a spulberat folosind arme nucleare. Declaraţiile lui Cruise au fost imediat criticate de Harriet Ball, psihiatru la King's College din Londra.
„În ciuda faptului că psihiatria nu deţine încă toate răspunsurile pentru a anihila bolile mentale în totalitate, există o serie de tratamente, inclusiv medicamente pentru depresie şi schizofrenie, precum şi diferite psihoterapii care pot reduce suferinţa oamenilor“, a spus aceasta.

Ivanka Trump nu va fi obeză

Cercetările ştiinţifice nu sunt un domeniu familiar personalităţilor din lumea spectacolului, a economiei sau a politicii. Cu toate acestea, Ivanka Trump, fiica lui Donald Trump, nu a pierdut ocazia să îşi dea cu părerea la o petrecere organizată de Anne Wojcicki, soţia lui Sergey Brin, unul dintre fondatorii Google, în timpul căreia se oferea un test genetic capabil să identifice 95 de markeri genetici, inclusiv cel al culorii părului şi al predispoziţiei la obezitate. „Am şanse reduse să fiu obeză, iar asta mă face foarte fericită“, a spus Ivanka după efectuarea testului. Probabil Ivanka nu ştia că genele sunt importante pentru obezitate, însă testul pe care l-a efectuat la petrecere identifica o singură genă, în timp ce la baza maladiei se află multe altele.

Sarah Palin, în război cu Drosophila

Nici politicienii nu au reuşit să se abţină să îşi dea cu părerea despre ştiinţă, printre „gafeuri“ numărându-se nume de marcă precum Sarah Palin sau proaspătul preşedinte american Barack Obama. Într-un discurs, Palin a declarat printre altele: „Cercetările genetice precum cele pe Drosophila melanogaster (musculiţa de fructe) nu sunt importante pentru binele public“. Politicianul american s-a înşelat însă amarnic, având în vedere că studiile pe Drosophila sunt esenţiale pentru a înţelege cum lucrează genele. La rândul său, Obama a declarat în dese rânduri că vaccinurile ar putea fi responsabile pentru autism, însă această opinie a fost infirmată de academicieni.

Dietele lui Oprah şi ale lui Kate Moss

Nu trebuie trecute cu vederea nici convingerile cunoscutei prezentatoare Oprah Withney şi ale top-modelului Kate Moss legate de efectele miraculoase ale dietelor de detoxifiere. Nu de aceeaşi părere sunt şi specialiştii, care, deşi recunosc că aceste cure sunt benefice pentru organism, spun că ele nu sunt arme eficiente împotriva kilogramelor în plus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII