10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBasme cenzurate pentru o lume perfectă

Basme cenzurate pentru o lume perfectă

„Cenuşăreasa“ a fost nevoită să spele şi să deretice toată ziua, Albă ca Zăpada îşi jigneşte prietenii numindu-i „pitici“. După toate aceste discriminări faţă de personajele preferate ale copiilor, părinţii au decis să ia atitudine şi să cenzureze poveştile.

După ce decenii la rând „Cenuşăreasa“ a fost nevoită să spele şi să deretice toată ziua, iar Albă ca Zăpada şi-a jignit prietenii numindu-i „pitici“, părinţii britanici au decis să stopeze acest fenomen discriminatoriu şi să nu le mai citească astfel de poveşti odraslelor, pentru că pur şi simplu nu sunt „corecte din punct de vedere politic“. Potrivit unui sondaj realizat pe un eşantion de 3.000 de părinţi, s-a demonstrat că un număr considerabil dintre respondenţi consideră poveştile ca fiind incorecte din punct de vedere politic. „Sunt mult prea triste. Nu le mai citim“, spun cei mai mulţi dintre părinţii intervievaţi. În aceste condiţii, nu ar fi de mirare ca unele dintre basmele clasice ale fraţilor Grimm sau ale lui Perrault, care până acum erau cele mai populare, să dispară din camera copiilor. Cunoscuta „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici“ pare una dintre cele mai contestate poveşti. Un părinte din zece este de părere că titlul celebrului basm care povesteşte de o prinţesă, invidiată de o malefică regină şi vrăjitoare din cauza frumuseţii sale, nu ar fi „politically correct“ şi că trebuie modificat de urgenţă. 

Rapunzel şi Scufiţa Roşie – prea dure

Albă ca Zăpada şi Cenuşăreasa nu sunt singurele criticate. Pentru îngrijoraţii părinţi britanici, chiar şi Rapunzel are o poveste mult prea crudă. Potrivit sondajului dat publicităţii de TheBabyWebsite.com, mai există totuşi 66 la sută dintre părinţi care cred că există poveşti precum „Frumoasa din pădurea adormită“, „Hansel şi Gretel“, „Pinocchio“, care transmit totuşi mesaje morale copiilor. La fel de adevărat este că mulţi alţii consideră basmele ca nefiind adecvate pentru a le citi copiilor înainte de culcare. „Scufiţa Roşie“, de exemplu, este pur şi simplu o „poveste înspăimântătoare“. Povestea fetiţei ce se luptă cu lupul cel rău, care i-a mâncat bunica, nu este tocmai indicată pentru a-i ajuta pe copii să viseze frumos. 17 la sută dintre respondenţi sunt de părere că astfel de lecturi ar trebui evitate, pentru a nu crea coşmaruri micuţilor. „Basmele ne transpun într-o lume magică şi care ne stimulează fantezia. Copiii adoră să li se spună poveşti şi este ruşinos că părinţii din ziua de azi evită basme care secole întregi au fost povestite micuţilor din toată lumea“, a comentat purtătorul de cuvânt al site-ului  TheBabyWebsite.com.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII