16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Curcan umplut

Ingrediente: pentru 6-8 porţii: 1 curcan (2-3 kg), 1 lingură sare, 2 vârfuri de cuţit piper.

Umplutură: 500 g pâine albă făcută firimituri, 150 ml lapte, ficatul curcanului, 50-100 g bacon, 1 ceapă tocată, 2 linguriţe cimbru, 1/2 linguriţă sare, 1 vârf de cuţit piper, coajă rasă de la 1 lămâie, 1 ou bătut.

Mod de preparare: Se dezgheaţă curcanul. Se scot măruntaiele şi se spală bine. Umplutura se face astfel: pâinea se amestecă bine cu laptele călduţ. Ceapa se căleşte şi deasupra se pun baconul şi ficatul tocate. Se prăjeşte totul la foc iute. Se amestecă această compoziţie cu pâinea înmuiată. Se pun condimentele şi apoi oul. Se unge curcanul în interior şi exterior cu sare şi piper. Se umple şi se coase cu sfoară de bumbac la fund şi la gât. Trebuie să legaţi copanele pe lângă pieptul curcanului. Se unge cu grăsime topită. Se aşază pe o parte într-o tavă (poate trebuie susţinut cu folie de aluminiu făcută cocoloş). Se introduce la cuptor la 175 de grade. Se lasă cam 30 de minute, se întoarce pe partea cealaltă şi se mai lasă tot atât. Se aşază apoi cu pieptul în sus şi se coace din nou. Se socoteşte cam 45 de minute per kilogram de carne de curcan. Se poate acoperi pieptul cu folie de aluminiu dacă se rumeneşte prea tare. Se încearcă muşchiul pulpei cu andreaua. Când zeama este incoloră, carnea este gata. Lăsaţi curcanul sub folie de aluminiu în timp ce faceţi sosul. Acesta se strecoară şi se subţiază cu apă sau apă cu vegeta. Se fierbe şi seadaugă şi patru linguri de făină amestecate în puţină apă rece. Se mai lasă câteva minute. Se pun cam 100 ml smântână la final.

Timp de preparare: 2 ore şi jumătate.

Complexitate: medie.

Menţiuni: Se poate servi cu garnitură de cartofi copţi cu unt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS