12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Ceaiul protejează dantura

Ceaiul preparat după metoda tradiţională este cea mai bună băutură pentru protejarea smalţului dinţilor. Se spune că şi cafeaua cu lapte ori sucurile naturale de fructe ajută la menţinerea danturii în bune condiţii, însă ceaiul este cea mai bună alegere, întrucât nu are efecte erozive asupra dinţilor şi, în plus, aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Zaharurile rafinate şi acizii care se găsesc în băuturile răcoritoare şi în sucul de citrice sunt factori favorizanţi pentru erodarea dentară, ce distruge partea dură a dinţilor, adică smalţul, care nu se mai reface. Ceaiul fiert în mod clasic este una dintre puţinele băuturi care nu produc astfel de efecte ireversibile. În afară de gustul său bun, ceaiul este benefic pentru sănătate, în primul rând datorită antioxidanţilor naturali pe care îi conţine şi care protejează organismul împotriva cancerului, a bolilor cardio-vasculare şi a diabetului.

Pentru efectuarea acestui studiu, echipa de cercetători condusă de doctorul Mohamed A. Bassiouny a comparat efectele erozive ale ceaiului verde şi negru cu cele ale apei minerale şi sucului de portocale, analizând atât urmările pe termen scurt, cât şi pe cele pe termen lung. Ceaiul are acelaşi efect eroziv asupra dinţilor ca şi apa, adică zero. Când cercetătorii au comparat ceaiul verde şi cel negru, au observat că primul este mai benefic. Bassiouny a explicat că, în urma experimentelor şi studiilor efectuate în Japonia şi Europa, s-a ajuns la concluzia că este mai bun ceaiul verde decât cel negru, datorită flavonoizilor naturali şi antioxidanţilor pe care îi conţine.

Experţii sugerează să nu „îmbunătăţim“ ceaiul cu lapte, lămâie sau zahăr, întrucât combinaţia dintre aceste elemente şi flavonoizii naturali din ceai reduce efectele benefice. Mai mult decât atât, specialiştii ne sfătuiesc să nu bem ceaiuri preparate şi preambalate, întrucât acestea conţin acid citric şi mult zahăr. Concluzia este că nu contează dacă beţi ceai cald sau rece, atâta timp cât îl preparaţi în casă, fără aditivi sau alte îmbunătăţiri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS