6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMoş Crăciun, în impas financiar

Moş Crăciun, în impas financiar

Din cauza crizei financiare grave care a lovit Statele Unite, Moş Crăciun a devenit un simbol pe cale de dispariţie.

Criza financiară care a zguduit din temelii Statele Unite ale Americii l-a lovit grav chiar şi pe Moş Crăciun, care s-a pomenit peste noapte şomer. Peste jumătate dintre sosiile Moşului au rămas fără o slujbă. Cel puţin aşa rezultă dintr-un studiu dat publicităţii de „Amalgamated order of real bearded Santa“ – „Ordinul amalgamat al adevăraţilor Santa Claus cu barbă“), care are 700 de membri. „Faţă de anul trecut, solicitările s-au redus la jumătate“, a declarat dezamăgit Nicholas Trolli, care reprezintă membrii asociaţiei. Cum era de aşteptat, de vină este criza financiară şi economică, din cauza căreia tot mai multe întreprinderi, magazine şi familii nu îşi pot permite să achite 125 de dolari pentru a apela la serviciile Moşului pentru o oră. Pentru a ieşi din acest impas, Trolli propune ca Santa Claus să nu mai fie prezent toată ziua în magazin, cum se întâmpla până acum, ci doar pentru perioade scurte de timp. „De exemplu, ca să le citească micuţilor o poveste de Crăciun“, a spus Trolli.

 

Criză de „lumină“

 

Criza face victime chiar şi printre enormii Moşi Crăciun de plastic iluminaţi multicolor, care domină marile magazine şi primării de dincolo de Ocean. Un caz tip este cel al orăşelului Bay City, din Michigan, unde primarul Charles Brunner a fost obligat să umble la buget. Bay City are 34.000 de locuitori, iar de Crăciun, parcul aflat de-a lungul râului care traversează oraşul este transformat în regatul magic al lui Moş Crăciun. Totul este feeric, de la steluţele luminoase din pomi, la renii care „defilează“ pe aleile parcului, de la ornamentele tradiţionale care atrag zeci de vizitatori, la soldaţii din tinichea. Însă, tot acest show costă 75.000 de dolari, Brunner fiind nevoit să renunţe la această tradiţie. „Sper ca vreun particular să ne ofere instalaţiile de iluminat şi nişte Moşi Crăciun mai modeşti“, a spus edilul.

 

Muzeu fără fonduri

 

În aceeaşi situaţie s-a aflat Scott Wank, directorul Heritage Museum and Garden din orăşelul Sandwich, din Massachusetts, un muzeu şi o grădină dedicate patrimoniului cultural american. În fiecare an, Wank primea fonduri în valoare de 140.000 de dolari de la stat şi găzduia în medie 16.000 de vizitatori, pe care îi distra cu melodii de Crăciun, purtând el însuşi costum de Moş Crăciun şi făcând cadouri copiilor săraci.

În acest an, fondurile nu i-au mai fost acordate. „Mi se rupe sufletul. Pentru copii va fi o dezamăgire uriaşă. Însă sunt prea mulţi oameni cărora le merge rău, unii mor de foame, ei trebuie ajutaţi în primul rând“, a declarat Wank. Acesta, la fel ca şi Brunner, îşi pune speranţele în „bunii samariteni“.

Potrivit Wall Street Journal, situaţia din Bay City şi Sandwich se repetă cam în toate colţurile Americii.

Printre celelalte localităţi afectate grav de criză, cotidianul american menţionează Bonita Spring din Florida, Gatlinburg dinTennessee şi Denver din Colorado.

„Se caută un Moş Crăciun gratis“ a devenit un moto în cel mai puternic stat din lume, zguduit din temelii de criza economică. Şi mai bine ar fi ca în acest an Moş Crăciun să nu ceară bani pentru serviciile sale şi, mai mult, să lumineze oraşele şi să aducă daruri pe propria cheltuială. Oricum ar fi, pentru milioane de familii se anunţă cel mai sărac Crăciun din ultimii 70 de ani. Dovadă stau scăderea cu 25 la sută a vânzărilor şi închiderea unora dintre marile magazine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU