16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎntreţinerea veselei şi a tacâmurilor

Întreţinerea veselei şi a tacâmurilor

Mândria bunicilor consta în pregătirea unei mese perfecte, pe care aliniau impecabil farfurii, tacâmuri şi pahare strălucitoare. Pentru că Sfântul Andrei şi Sfântul Nicolae bat la uşă, iar casa se va umple de musafiri, vă prezentăm câteva dintre metodele bunicilor de întreţinere a veselei.

Cuţitele
– Înainte de a se fi inventat oţelul inoxidabil, lama cuţitelor ruginea foarte uşor, mai ales când intra în contact cu alimente acide, precum lămâia şi oţetul. Din această cauză nu se foloseau niciodată când se servea salată, obicei păstrat până azi.
– Pentru a curăţa lamele cutiţelor de rugină, ele se înfig în pământ.
– Alt procedeu constă în frecarea acestora cu un cartof tăiat în două şi presărat cu bicarbonat de sodiu. Lăsaţi să se usuce, apoi frecaţi cu o cârpă moale.
– Dacă aţi tăiat peşte, ceapă sau usturoi, mirosul dispare dacă ştergeţi lama cuţitului cu cenuşă caldă.

Sticlăria fină
– Pentru a evita ciobirea sau spargerea unui pahar de cristal, dar şi a farfuriilor de porţelan sau faianţă, străbunicele noastre puneau o cârpă pe fundul ligheanului pentru vase.
– Sticlele fine, pentru lichior sau băuturi preparate în casă (afinată, vişinată etc.), se curăţă perfect cu hârtie de ziar. Rupeţi-o în bucăţele mici, introduceţi-le în sticlă, umpleţi-o cu apă caldă şi scuturaţi-o bine. Clătiţi cu apă fierbinte.
– Dacă sticla e foarte murdară, puneţi în ea apă amestecată cu nisip. Scuturaţi-o bine, apoi clătiţi.
– Pentru a curăţa o sticlă în care a fost ulei sau altă substanţă grasă, umpleţi-o cu zaţ de cafea cald, diluat în apă. El curăţă şi scoate mirosul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS