Acasă Magazin Apariţii editoriale

Apariţii editoriale

Cadaverosimil

de Toby Litt

Traducere din limba engleză de Ana-Georgeta Andreescu

Editura Curtea Veche 2008

Nominalizat în 2003 de prestigioasa revistă britanică Granta drept unul dintre cei mai buni douăzeci de prozatori tineri ai momentului, Toby Litt (n. 1968) este deja un prolific autor de romane, care au atras atenţia criticii şi a publicului din Insulă. Primul său roman, „Beatniks: An English Road Movie“, s-a vrut o replică britanică a faimosului „On The Road“, romanul unei generaţii americane, care a explorat ca nimeni alta limitele fanteziei şi chiar ale existenţei. De altfel, romanul lui Kerouac, devenit cult imediat după apariţia sa, a dominat imaginarul scriitorilor care au înţeles să coboare din turnul de fildeş literar şi să intre decis în bolgiile vieţii adevărate.

Toby Litt îşi propune prin intermediul primului său roman tradus în limba română, „Cadaverosimil“ („Corpsing“, în original), să ofere o imagine nefardată, în genul policier, a celei mai influente metropole britanice: Londra. El îşi pune la lucru imaginaţia şi talentul de prozator decupând din mozaicul de vieţi care este Londra cazul straniu al unui cuplu împuşcat într-un restaurant cu aspect de… morgă.

Femeia moare, dar Conrad, care primise invitaţia la cină în acea seară, supravieţuieşte şi, refăcut, decide să afle cine-i dorise moartea. El ia pe cont propriu o anchetă în care investighează, prin mijloace mai mult sau mai puţin ortodoxe, cine dorea moartea fostei sale prietene, o actriţă care ar fi putut stârni gelozii în mediul artistic.

Pentru a afla adevărul pe care anchetatorii par să i-l refuze, Conrad nu ezită să se culce inclusiv cu prietena cea mai bună a acesteia, ba chiar cu mama celei ucise, într-o sarabandă a ispitelor care culminează adesea în grotesc existenţial.

Cartea, a doua în ordinea volumelor sale de până acum, a fost considerată una puternic vizuală, cu efecte cinematografice, o descriere a unei lumi în care cruzimea este legea ce domină vieţile celor ce ucid fără milă.

Tob Lyttt a mai publicat după acest succes romane ca „Deadkidsongs“, „Finding Myself“, „Ghost Story“, „Hospital“.

Exit mobile version