20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMituri despre alimentaţie

Mituri despre alimentaţie

Când vine vorba despre alimentaţie, există o serie de credinţe pe care mulţi dintre noi le considerăm adevărate. Însă, potrivit nutriţioniştilor, lucrurile nu stau chiar aşa.

Pâinea, pastele şi cartofii îngraşă.

Fals. Aceste alimente nu îngraşă mai mult decât altele. Din cauză că sunt consumate în exces, ele duc la acumularea de kilograme. Garniturile cu care sunt servite au şi ele calorii. În plus, o alimentaţie care conţine pâine, paste din cereale integrale şi cartofi contribuie la menţinerea necesarului de fibre alimentare. Acestea joacă un rol important în ceea ce priveşte controlul senzaţiei de foame şi pot contribui la menţinerea greutăţii.

Ouăle dăunează sănătăţii inimii.

Fals. La mulţi indivizi, colesterolul alimentar care se găseşte în ouă şi în alte alimente de origine animală are o influenţă mică asupra colesterolului din sânge. Grăsimile saturate din fripturi, biscuiţi, produse de patiserie sunt responsabile de creşterea colesterolului sanguin. Ouăle pot fi incluse fără nici un fel de problemă într-o dietă, mai ales atunci când sunt preparate fără ulei. Pe de altă parte, ouăle sunt unele dintre cele mai nutritive alimente. Ele furnizează proteine de o calitate excelentă şi elemente nutritive esenţiale precum vitaminele A, D, B12 şi zinc.

Persoanele cu intoleranţă la lactoză nu pot consuma lapte sau produse lactate.

Fals. Persoanele care nu produc în cantitate suficientă enzima necesară pentru digerarea lactozei (zahărul natural al laptelui) pot să consume produse lactate. Intoleranţa la lactoză se caracterizează printr-o digestie incompletă a acesteia, fapt ce provoacă dureri gastro-intestinale, precum balonări sau crampe. Cantitatea de lactoză tolerată variază de la o persoană la alta, fiecare individ trebuind să-şi stabilească propriul nivel de consum. Laptele, în cantităţi mici, este tolerat şi de persoanele care nu digeră bine lactoza. Iaurtul, spre exemplu, conţine bacterii active care ajută la digerarea lactozei. De asemenea, brânzeturile sau cremele de brânză conţin foarte puţină lactoză.

O cantitate mare de proteine dezvoltă masa musculară.

Fals. Pentru dezvoltarea muşchilor sunt necesare exerciţii fizice şi nu consumarea mai multor proteine. Un surplus de proteine va fi digerat şi transformat de corp în grăsimi, şi nu în masă musculară. În plus, consumul exagerat de proteine, sub formă de alimente sau suplimente, poate suprasolicita rinichii şi poate duce la creşterea nevoii de apă în organism.

Calciul este singurul nutriment necesar pentru sănătatea oaselor.

Fals. Pe lângă calciu, oasele au nevoie şi de vitaminele A şi D, de fosfor şi de proteine. Laptele oferă toate aceste elemente esenţiale pentru sănătatea oaselor. Activitatea fizică favorizează reţinerea calciului în oase.

Evitarea unei mese ne face să slăbim.

Fals. Această practică favorizează acumularea de kilograme. Privând organismul de carburant, se crează o stare de alertă. Corpul va avea tendinţa de a înmagazina mai mult la următoarea masă. Cea mai bună strategie este servirea a cel puţin trei mese pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS