9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Spălatul pe mâini, o armă eficientă
împotriva răcelii

Se spune că pastilele, în special cele care conţin vitamina C, sunt un bun aliat în lupta cu răceala. Cercetătorii susţin însă că medicamentele nu sunt nici pe departe eficiente ca măsurile „naturale“ de combatere a răcelii, ca de exemplu spălatul pe mâini. Mai mult decât atât, studiile efectuate de curând au scos la iveală faptul că vitamina C consumată în doze mari poate fi chiar dăunătoare pentru sănătate. Institutul German pentru Calitate şi Eficienţă în Domeniul Sanitar a publicat o serie de informaţii şi un test pe tema prevenirii îmbolnăvirilor, sperând că astfel miturile vor fi separate de fapte. Timp de câţiva ani s-a considerat că suplimentele de vitamina C conferă protecţie nu doar împotriva răcelii, ci şi a cancerului, asigurând astfel o viaţă îndelungată pacienţilor. Cu toate acestea, institutul german infirmă această teorie. „Nu există dovezi că anumiţi antioxidanţi pot prelungi viaţa, în schimb, s-a confirmat că anumite produse ar putea chiar cauza o moarte timpurie“, a explicat profesorul Peter Sawicki, directorul institutului.

Veştile bune ar putea da oamenilor speranţă şi s-ar putea transforma rapid în convingeri. „Pentru oameni poate fi foarte greu să accepte faptul că tot ce se ştia până acum sunt doar mituri, însă este clar că lucrurile nu stau aşa cum se credea, atâta timp cât cercetările nu le confirmă sau dacă oamenii de ştiinţă ajung la concluzii opuse“, a mai spus Sawicki.

El susţine că există şi alte căi de a reduce riscul apariţiei infecţiilor respiratorii, printre acestea numărându-se spălatul pe mâini cu apă şi săpun şi evitarea atingerii feţei. Persoanele care sunt afectate deja de infecţii respiratorii pot evita „împrăştierea“ acestora dacă aruncă imediat şerveţelele pe care le folosesc şi dacă nu ating persoanele sănătoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS