16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Arta, eficientă împotriva durerii

O pânză de Botticelli de trei ori pe zi sau „Sărutul“ lui Gustav Klimt dimineaţa şi înainte de culcare. Reţetele prescrise de medici ar putea suferi câteva schimbări dacă se va ţine cont de faptul că arta s-a dovedit un adevărat leac împotriva durerii, fiind comparată cu pastilele antiinflamatoare sau cele care combat durerea.

Potrivit unui studiu realizat în Italia ale cărui rezultate au fost publicate recent în revista New Scientist, arta este un adevărat antidot împotriva durerii fizice. Cercetătorii din cadrul Univeristăţii din Bari, conduşi de medicul Marina de Tommaso, au demonstrat faptul că arta, pe lângă faptul că reprezintă o binecuvântare pentru spirit, este capabilă să reducă şi durerea. Experimentele realizate de cercetători s-au limitat la a demonstra că arta este eficientă atunci când este vorba despre durerea fizică, urmând ca pe viitor să se studieze şi dacă aceasta poate fi considerată drept un remediu pentru durerea sufletească, pentru cei care suferă din dragoste sau din cauza unor evenimente neplăcute care au avut loc în viaţa lor.

Rezultatele obţinute de specialiştii italieni ar putea fi folosite cu succes de medici pentru a alina durerea pacienţilor. Cercetătorii italieni au precizat că ar reprezenta un adevărat ajutor, pentru cei care au suferit mici intervenţii chirurgicale sau urmează să facă o injecţie dureroasă, dacă în saloanele şi cabinetele spitalelor ar fi puse pe pereţi reproduceri ale unor opere de artă celebre precum tablourile lui Caravaggio, Picasso, Hayez sau Modigliani. De asemenea, pentru pacienţii în convalescenţă, programul de recuperare ar trebui să cuprindă şi o vizită la cea mai apropiată galerie de artă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS