21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Omega-3, acidul esenţial pentru dezvoltarea copiilor

Femeile însărcinate care mănâncă peşte şi produse pe bază de peşte au şanse mai mari de a avea copii sănătoşi şi inteligenţi, susţin cercetătorii. În plus, oamenii de ştiinţă spun că bebeluşii care sunt hrăniţi la sân mai mult timp au şanse mai mari de a fi sănătoşi când vor creşte. „Aceste rezultate împreună cu cele constatate în urma studiilor efectuate în Statele Unite şi în Marea Britanie susţin teoria potrivit căreia consumul moderat de peşte în timpul sarcinii este benefic pentru copil“, a explicat profesoara Emily Oken, coautoare a studiului. Responsabili pentru acest studiu sunt oamenii de ştiinţă din cadrul Facultăţii de Medicină de la Harvard, de la centrul Harvard Pilgrim Health Care şi de la Institutul Statens Serum Institut din Copenhaga. Constatările făcute dovedesc că acizii graşi omega-3 care se găsesc în peşte, dar şi compuşii conţinuţi în laptele matern sunt benefici, dacă nu esenţiali pentru dezvoltarea copiilor. Echipa de cercetători a analizat un eşantion de 25.446 de copii născuţi în perioada 1997-2002. S-a constatat că subiecţii ale căror mame au consumat cantităţile cele mai mari de peşte în timpul sarcinii au dezvoltat abilităţi motorii şi cognitive mai bune. De exemplu, aproape şase la sută dintre copiii ale căror mame nu au mâncat peşte au avut rezultate slabe la testele de dezvoltare efectuate la 18 luni. Perioada mai lungă de alăptare a fost şi ea asociată cu o dezvoltare mai bună a copiilor, în special la 18 luni, tocmai pentru că laptele matern conţine omega-3. Cu toate acestea, beneficiile consumului de peşte au fost aceleaşi şi în cazul copiilor hrăniţi la sân pe perioade mai scurte, şi al celor alăptaţi mai mult timp. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS