22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Rocada primeşte bani la mijlocul lunii septembrie

Lucrarea de reabilitare a bulevardelor Dacia şi Decebal din Craiova va primi finanţare din fonduri europene la mijlocul acestei luni. Directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a declarat că autorităţile craiovene au depus toată documentaţia tehnică solicitată, iar în prezent se aşteaptă doar avizul responsabililor din minister. „Estimez că în jur de 15-20 septembrie vom semna contractele de finanţare atât pentru bulevardele Dacia – Decebal din Craiova, cât şi pentru rocada municipiului Târgu Jiu. Totul depinde de viteza de reacţie a autorităţilor din minister“, a spus Bogheanu. Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare la rocada Craiovei este de 12,5 milioane de euro pentru modernizarea a zece kilometri de şosea.

Cristina BÎŢU

Plăţile la hectar pe 2007, la final

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) a finalizat plăţile la hectar din fonduri UE pentru anul 2007, cu excepţia a 3.200 de cazuri în care există probleme legate de litigii şi supradeclarări, a declarat ieri purtătorul de cuvânt APIA, Dragoş Năcuţă. „Aceste cazuri se referă la litigii – fermierii nu au reuşit să se înţeleagă pe terenul declarat -, inconsistenţă în sistem – erori de soft, erori rezultate în urma controalelor administrative -, dar şi la fermieri cu probleme în activarea contului“, a spus Năcuţă, citat de NewsIn. El a adăugat că suprafaţa solicitată pentru anul 2007 în cele 1.241.701 cereri formulate de fermieri a fost de aproape 9,4 milioane de hectare, iar plăţile totale efectuate s-au ridicat la 435 de milioane de euro, din cei 440 de milioane de euro reprezenbtând fonduri FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă). Reprezentantul APIA estimează că plăţile la hectar pentru 2008 vor începe în luna decembrie. Pentru acest an, au fost depuse 1,130 milioane de cereri de sprijin din Fonduri Europene şi de la bugetul naţional, pentru o suprafaţă de 9,4 milioane de hectare, iar APIA a selectat 25.224 fermieri pentru controlul clasic şi 89.998 de fermieri pentru controlul prin teledetecţie.

Adrian DINU

Cursuri gratuite de formare profesională

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj organizează luna aceasta cursuri gratuite de formare profesională, în domenii precum construcţii (zidar, pietrar-tencuitor), alimentaţie publică (bucătar, cofetar, barman), prestări servicii (lucrător hotelier) şi alte domenii (administrator imobile, operator calculator). „Beneficiază, în mod gratuit, de astfel de cursuri persoanele aflate în căutarea unui serviciu care nu realizează venituri, precum şi cele care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau sunt mai mici decât indemnizaţia de şomaj şi care sunt înregistrate la AJOFM Dolj“, se arată într-un comunicat emis de AJOFM Dolj. La acestea se adaugă şi persoanele aflate în detenţie care mai au de executat cel mult nouă luni până la ultima zi de executare a pedepsei.

Andreea HORCONE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS