10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMix de tradiţii şi pasiuni

Mix de tradiţii şi pasiuni

Un cuplu româno-german din Frankfurt a demonstrat că, acolo unde există bun-gust, se poate crea o locuinţă primitoare, cu personalitate şi farmec. Şi pentru că vizita la Frankfurt a avut loc în perioada în care în frumosul oraş german avea loc un târg internaţional de amenajări, vă vom dezvălui o serie de impresii care v-ar putea ajuta în amenajarea colţului verde al casei.

 

Ioana şi Walter locuiesc în Germania de aproximativ zece ani, timp în care şi-au transformat casa într-un loc primitor şi cald, în care se împletesc tradiţii, forme de artă şi amintiri.

Construită în 1980 şi aflată în vecinătatea Frankfurtului, casa a devenit un cămin adevărat în momentul în care cei doi şi-au pus amprenta asupra spaţiului, conturând astfel stilul care urma să îi definească.

Preocupările ştiinţifice ale lui Walter, latura artistică a Ioanei, amestecul de stiluri şi tradiţii, toate sunt trăsături emblematice ale identităţii lor comune pe care şi-au dezvoltat-o în timp şi, fireşte, toate se reflectă asupra mediului lor de viaţă. Pasiunile lor (printre care se numără şi cea pentru valorile tradiţionale) le definesc locuinţa, devenită un spaţiu eclectic, plin de farmec şi personalitate.

Casa are trei niveluri (fiecare a câte 42 mp) şi o grădină intimă, dotată cu un gaucho argentinian (pe care îl folosesc pentru a încălzi spaţiul), care întregeşte decorul interior prin intermediul ferestrelor ample şi al uşilor vitrate. În decorul acestei case se îmbină noul cu vechiul, clasicul cu modernul, folclorul românesc cu tradiţionalul german, picturile Ioanei cu hârtiile arheologice ale lui Walter, totul într-o armonie perfectă, neperturbată nici măcar de antichităţile afgane sau ţărănescul belgian.

 

Flower Power

 

Târgurile internaţionale stabilesc tendinţele în ceea ce priveşte decorul de interior, fără să neglijeze importanţa pe care o au plantele în acest sens. La Frankfurt, Tendence a lansat un nou concept decorativ, ce transformă aranjamentele florale în puncte de atracţie ale unei amenajări.

Toţi suntem de acord cu ideea că orice interior poate fi accesorizat şi înfrumuseţat cu un buchet de flori aşezat în glastra potrivită sau cu o plantă decorativă bine aleasă. Totuşi, modul în care plantele pot impune nota unei amenajări şi deveni centrul de atracţie al acesteia nu este chiar aşa uşor de imaginat. Soluţiile ni le-au oferit specialiştii în domeniu la târgul internaţional Tendence din Frankfurt. Expozanţii ne-au demonstrat că, indiferent de stilul în care este gândit un interior, există variante de aranjamente florale care să i se potrivească şi să-i dea culoare.

Operele de artă floristică propuse la Tendence se caracterizează prin spectaculozitate (unele dintre ele fiind desfăşurate chiar şi pe suprafaţa unui perete), subliniind astfel importanţa ce le poate fi acordată în cadrul unui decor casnic.

Una dintre tendinţele în materie de aranjamente florale este renunţarea la florile tăiate, la firele individuale, în favoarea aranjamentelor cu un impact vizual mai mare şi care, totodată, rezistă mai mult. În acest scop, se recurge din ce în ce mai des la plante puse în pământ sau la flori artificiale. Altă noutate o reprezintă florile naturale conservate cu ajutorul diverselor substanţe (precum glicerina), care le prelungesc viaţa.

 

Fantezie… la metru

 

Atunci când ne imaginăm decorul locuinţei, ne gândim în primul rând la corpurile de mobilier şi la culori, trecând cu vederea faptul că există alte elemente care dictează atmosfera şi personalitatea unui interior.

În această categorie de elemente-cheie se încadrează şi textilele. O combinaţie de culori inspirată, un model original, un mix îndrăzneţ de imprimeuri pot transforma accesoriile textile în vedetele unei încăperi.

Ca şi în cazul celorlalte elemente decorative, caracteristicile materialelor textile utilizate în cadrul unei amenajări sunt responsabile de stilul interiorului respectiv, aşa că, în funcţie de „interes“, puteţi opta pentru o anumită atmosferă.

Ana-Maria OANCEA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS